(Video) Beli Baju Kahwin Kat Shopee Je, Pasangan Ini Hanya Belanja RM6,000 Buat Majlis Tapi Sempurna

Mendirikan rumahtanggan antara momen yang paling istimewa dalam hidup setiap insan yang berpasangan. Disaat akad selesai dilafazkan, maka bersatulah hati dua insan yang saling sayang menyayangi antara satu sama lain.

Walaubagaimanapun, ada juga sesetengah pasangan yang terpaksa menanguh dahulu majlis mereka dek kerana bajet yang tidak mencukupi terutamanya untuk mengadakan majlis perkahwinan.

Tidak dinafikan sesebuah perkahwinan sangat mudah jika diikuti dengan perkara yang wajib sahaja. Namun, masyarakat Melayu akan berpegang teguh dengan adat resam sehinggakan ada yang tidak berkemampuan dan terpaksa menanggung kos yang tinggi.

Namun, kisah pasangan ini memilih untuk mengadakan majlis secara sederhana dan hanya menggunakan bajet bawah daripada RM 6 ribu. Ya, bagi mereka apa yang penting adalah kehidupan selepas berumahtangga. Semoga perkongsian daripada Nurin Amira ini memberi manfat kepada korang yang bakal melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi.

“BAJET KAWIN 6K TAPI SEMPURNA”

Nak share sikit tentang perbelanjaan perkahwinan saya pada 17.3.21. Semoga dapat membantu pasangan yang otw mendirikan rumah tangga.

Saya awal-awal ada roger kat family, tak mau hantaran macam biasa tu, buah la kek la manisan, so bila buat macam ni, ringan la sikit beban selepas kahwin. Tinggal masuk rumah susun barang.

Perkawinan tu mudah. Orang kite je yang buat susah. Ingat ni! Kite berbelanja 1000k sekali pun, orang tetap akan bercakap. So, biarlah. Kite yang kumpul duit, so biar kite yang decide hidup kite.

Jadi, kat sini saya kongsikan perbelanjaan saya. Semoga dapat membantu korang tau!

PELAMIN

  • Rm 280 + free bunga tangan
  • FB:Pelamin Murah JB

Datang ontime, sangat memahami. Senang berurusan.

MAKEUP

  • RM 300
  • Fb:Nurul Najah

Pukul 6 pagi dia kata datang, 6 pagi tepat dia mai. Makeup sangat onpoint. Dari nikah sampai ke petang makeup tahan. Cantik sangat.

HENNA

  • RM 165
  • Tangan jari dan kaki
    (cas transport)

fb :Nik Nurain Nasuhah

Catering

  • RM 2320

KEK

  • RM 97
  • Fb :Cik Dyla

Pembuat kek yang sangat memahami customer. Terima kasih tau! Kek dia sedap gila weh.

Kad kahwin + Bunting + sticker

  • Buat sndiri
  • Berminat bole dm sy ya
  • Jimat murah dan ringkas

CINCIN SUAMI

  • Kedai emas Kulai
  • RM 250

HANTARAN

  • DARSON KULAI

1. DAPUR GAS : RM 79
2. HEATER : RM 69
3 BLENDER : RM 68
4. SPEAKER + MIC : RM 87
5. IRON : RM 50
COWBOY KULAI
6. SET PENGUKUS : RM 67
DIY IOI KULAI
7. TEKO + PENAPIS MINYAK :
RM 30
MYDIN KULAI
8. SET PINGAN : RM 50

Posted by Nurin Amira on Sunday, March 21, 2021

PAKAIAN

  • SHOPEE

BAJU PEREMPUAN

  • NIKAH : RM 134
  • SANDING: RM 130

BAJU LELAKI

  • NIKAH RM 89
  • SANDING RM 70
  • SAMPIN RM 55

TUDUNG

  • NIKAH RM 7
  • SANDING RM 7

CROWN + RANTAI : RM 24

BROOCH BAJU MELAYU : RM 16

KASUT CONVERSE 

  • RM 50 dua pasang

HOMESTAY RM 650

  • JALAN MERBAU BANDAR PUTRA KULAI
  • 3 hari 2 malam
  • 4 bilik

DOORGIFT

  • 150 pax
  • RM 250
  • Bunga telur
  • Sapu tangan
  • Kotak
  • Air mineral

TELUR PINDANG

  • Ala ala orang johor kan
    RM 240 ( 200 bijik )

KUIH MUIH + PULUT
RM 240

TEMPAT BUNGA PAHAR
RM 30

PA SYSTEM
Ingat tak saya ada beli speaker dengan mic? Haha download lagu kompang, lagu kahwin. So settel. Jimat kan? Hahahah

Total RM 5864.

Alhamdullilah. 6k sahaja digunakan untuk majlis yang simple tapi sangat sempurna.

Bagi pasangan-pasangan yang ingin mendirikan rumah tangga di luar sana, suka kami ingatkan agar sentiasa bijak dalam berbelanja dan berbelanjalah mengikut kemampuan dan keperluan.

 

Sumber: Nurin Amira

The post (Video) Beli Baju Kahwin Kat Shopee Je, Pasangan Ini Hanya Belanja RM6,000 Buat Majlis Tapi Sempurna appeared first on Siakap Keli.




Post a Comment

0 Comments