(Video) Ratusan Burung Dilapor Mati Berselerakan Atas Jalan, Didakwa Disebabkan Bunga Api Malam Tahun Baru

Sejumlah burung ditemui mati di Itali dikatakan mengalami ‘serangan jantung’ kerana bunga api yang diletupkan di tengah pusat bandar, lapor Daily Mail.

Ratusan makhluk berbulu kecil itu dirakam di beberapa lokasi di sekitar Rom, termasuk di stesen kereta api Roma Termini, oleh warga bandar yang terkejut dengan tragedi itu.

Tambah Daily Mail, kumpulan organisasi hak haiwan mengatakan bahawa tragedi itu disebabkan oleh bunga api yang dilancarkan pada Malam Tahun Baru telah menakutkan burung-burung itu sehingga mati.

Larangan sambutan di seluruh bandar dilaksanankan oleh pegawai polis pada 31 Disember untuk melindungi haiwan, orang dan harta benda akibat pandemik didakwa telah diabaikan oleh orang Itali yang meraikan penghujung 2020.

‘Bunga api. Ratusan burung mati.  Ini langsung tidak boleh dipercayai. Lihat berapa banyak yang mati. ‘

Witness Diego, bekerja sebagai pemandu teksi pada Malam Tahun Baru, memberitahu The Mail Online: ‘Saya bertugas pada waktu itu, ketika saya melalui Cavour, sebuah jalan berhampiran stesen kereta api pusat.

“Pada awalnya saya tidak memahami apa yang ada di tanah, kemudian saya menyedari bahawa ianya adalah burung yang mati, dan terdapat ratusan daripadanya. Ia adalah adegan yang sangat buruk.  Penyebabnya mungkin disebabkan oleh letupan mercun bunga api, itulah perkara pertama yang saya fikirkan.

“Saya bukan saintis atau doktor haiwan, jadi saya tidak boleh bertanggungjawab untuk mengatakan dengan pasti bahawa itulah sebabnya.”

Organisasi Antarabangsa Perlindungan Haiwan mengatakan letupan bunga api itu dilepaskan ke langit di kawasan berdaun.

Gambar : Dailymail

Jurucakap Loredana Diglio berkata: ‘Mungkin mereka mati kerana ketakutan.

“Mereka boleh terbang bersama dan saling berkejaran,mengetuk tingkap atau bertenggek di talian elektrik. Jangan lupa mereka juga boleh mati akibat serangan jantung.

Dia menambah, setiap tahun pertunjukan bunga api telah menyebabkan kesusahan dan kecederaan pada binatang liar dan domestik.

Beberapa orang di dalam ruangan komen menunjukkan bahawa kematian yang mengerikan itu adalah petanda bagi tahun 2021. Komen yang lain pula menyalahkan bandar itu kerana tidak melarang pertunjukan bunga api.

Sumber : Dailymail

The post (Video) Ratusan Burung Dilapor Mati Berselerakan Atas Jalan, Didakwa Disebabkan Bunga Api Malam Tahun Baru appeared first on Siakap Keli.
Post a Comment

0 Comments