(Video) Seekor Anjing Berjaya Diselamatkan Setelah Terjatuh Dalam Tasik Dengan Suhu 16 Darjah Celcius

Saat yang menyayat hati apabila seekor anjing peliharaan diselamatkan oleh dua pegawai setelah terperangkap di sebuah tasik yang beku sebahagiannya di sebuah taman di China.

Klip rakaman video menunjukkan seekor anjing yang tidak berdaya, meminta bantuan sambil berpaut di pinggir ais ketika polis bergegas menyelamatkan haiwan itu. Anjing itu akhirnya berjaya diselamatkan dan dikembalikan kepada pemiliknya setelah para penyelamat menariknya keluar dari air beku.


Kejadian itu berlaku pada pagi Ahad di Taman Bing He di Bole, sebuah bandar di wilayah Xinjiang di barat China, menurut akaun media sosial polis tempatan. Dua pegawai polis dipanggil ke tempat kejadian oleh pemilik haiwan kesayangan itu, yang mengatakan anjing mereka secara tidak sengaja terjatuh ke dalam air.

Suhu pada hari itu dikatakan sekitar 16 darjah Celsius (3.2 darjah Fahrenheit). Rakaman kamera menunjukkan anggota polis berlari melintasi taman dan bergegas menyelamatkan haiwan itu.  Anjing itu dapat dilihat bermati-matian memegang tepi tasik yang sejuk dengan separuh badannya tenggelam di dalam air beku.

“Anjing itu menggigil dan tidak dapat bergerak sama sekali,” kata Shi Shuanlin, salah seorang petugas. Untuk mengelakkan jatuh melalui ais, Mr Shi perlahan-lahan mendekati anjing yang terperangkap sambil berlutut di permukaan beku. Dengan satu tangan ditahan oleh rakannya untuk mendapatkan sokongan, penyelamat merangkul anjing itu dengan tangan yang lain. Dia kemudian menarik anjing itu keluar dari tasik beku.

Sumber : Dailymail

The post (Video) Seekor Anjing Berjaya Diselamatkan Setelah Terjatuh Dalam Tasik Dengan Suhu 16 Darjah Celcius appeared first on Siakap Keli.
Post a Comment

0 Comments