(Video) Pengantin Perempuan Disahkan Positif COVID-19, Pasangan Ini Tetap Teruskan Perkahwinan Lengkap Dengan PPE

Sepasang suami isteri di utara India, memutuskan untuk berkahwin di pusat jagaan Covid-19, dengan mengenakan pakaian pelindung untuk upacara tersebut, setelah pengantin wanita itu positif pada hari perkahwinan mereka. Gambar yang dikongsi oleh pihak berkuasa kesihatan menjadi viral di media sosial.

Dalam video itu menunjukkan pasangan itu, paderi dan tiga saudara terdekat memakai alat kelengkapan perlindungan diri (PPE) ketika pasangan itu mengangkat sumpah/akur janji perkahwinan mereka dalam upacara tradisional Hindu yang melibatkan mereka untuk membuat pusingan di sekitar api suci.

Tiga pegawai daerah juga hadir pada majlis pernikahan di daerah Baran,  pada hari Ahad, demi memastikan upacara perkahwinan itu dilakukan lengkap dengan “protokol penuh Covid-19” termasuk memastikan penjarakan sosial, kata ketua pegawai perubatan wilayah itu, Sampat Raj Nagar.

Perkahwinan itu penuh dengan drama kerana pasukan kesihatan mendapat keputusan Covid-19 pada saat-saat terakhir, terpaksa menghalang pengantin perempuan dan keluarganya dari tempat perkahwinan dan memerintahkan mereka untuk melapor diri ke pusat Covid-19 sebagai gantinya.

“Ahli keluarga berada dalam dilema, tetapi berkeras bahawa, menurut adat istiadat, mereka harus meneruskan pernikahan setelah beberapa ritual awal dilakukan. Menghormati perasaan mereka, pemerintah memberikan persetujuan untuk perkahwinan itu diadakan di pusat kuarantin dengan semua pemeriksaan yang diperlukan, ”kata pegawai kesihatan setempat Sheikh Arif, yang mengawasi pernikahan tersebut.

A couple gets married in a Covid-19 centre in India, after the bride tested positive on the wedding day, forcing the change in venue. Photo: DPA

Pihak berkuasa kesihatan tidak hanya memberikan alat PPE kepada pengantin lelaki dan pengantin perempuan serta saudara mara tetapi juga mendirikan kanopi kecil di pusat kuarantin Covid-19 di mana perkahwinan itu berlangsung.

Dalam video itu, paderi itu, yang mengenakan sut PPE putih, dapat didengar melantunkan mantera Sanskrit dan menyampaikan arahan kepada pasangan itu untuk upacara perkahwinan. Kedua-duanya kemudian menggantungkan kalungan bunga antara satu sama lain di tengah mandi kelopak dan saudara mara dan pegawai bertepuk tangan tanda gembira.

“Kami benar-benar terpinga tetapi berjaya melakukan perkahwinan luar biasa ini pada zaman Covid. Pengantin perempuan dan ibunya, yang juga positif, kini dikuarantinkan di pusat jagaan tersebut. Kami akan melakukan ujian susulan dan hanya apabila dia (pengantin perempuan) mendapat laporan Covid-19 negatif, kami akan membebaskannya dan dia boleh pergi ke tempat suaminya, ”kata Arif.

Foto dan video perkahwinan itu banyak dikongsi di media sosial India, dengan beberapa menyebutnya sebagai “Pernikahan Pandemik India Besar” sementara yang lain mengucapkan tahniah kepada pasangan itu atas perkahwinan itu.

Sumber : South China Morning Post

The post (Video) Pengantin Perempuan Disahkan Positif COVID-19, Pasangan Ini Tetap Teruskan Perkahwinan Lengkap Dengan PPE appeared first on Siakap Keli.
Post a Comment

0 Comments