(Video) Cuba Padam Kebakaran Rumah Jiran, Warganet Puji Tindakan Warga Kondominium Yang Berani Ini

Satu rakaman menarik menunjukkan beberapa orang penduduk di Punggol mendapat perhatian di internet kerana dengan berani berusaha untuk meredakan api kebakaran di pangsapuri jiran mereka.

Kebakaran yang melanda sebuah unit dua tingkat di kondominium Waterwoods pada hari Sabtu (19 Dis) pagi, akhirnya dapat dipadamkan dengan ‘jet air’, menurut Pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF).

Tetapi sebelum SCDF tiba di tempat kejadian, sekumpulan penduduk telah bertindak membantu menyembur air pada unit yang terjejas dari dua balkoni berdekatan.

Rakaman kejadian menunjukkan tiga penghuni berkumpul di setiap balkoni, menyasarkan jet air pada bahagian yang terbakar.

Salah seorang penghuni kondo itu yang hanya dikenali sebagai Koh, dia mengatakan bahawa dia telah diberi tahu tentang kebakaran ketika isterinya mendengar “bunyi retakan yang luar biasa”.

“Kemudian, jiran kami dari seberang mula menjerit ke arah kami dan menunjuk ke arah kami. Saya melirik ke atas sekilas dan melihat bahawa unit diagonal di atas telah terbakar,” kata Koh, yang tinggal di tingkat 14.

Setelah menjerit agar jirannya memanggil SCDF, dia berlari ke unit yang terjejas di tingkat 16 untuk memeriksa penghuni, katanya.

Namun, tidak ada tindak balas.

Koh, yang mengatakan dia telah menjalani latihan kebakaran kecemasan, kemudian naik ke tingkat 17 untuk menggunakan gulungan paip air untuk meredakan kebakaran yang terletak di kawasan umum.

Mengheret gulungan paip air ke balkoni unit di tingkat 17, Koh, ditemani oleh beberapa jiran lain, mula menyemburkan air ke api. Dia dilaporkan menyerahkan gulungan selang air tersebut kepada pegawai SCDF sebaik sahaja mereka tiba di tempat kejadian.

Klip dan gambar kejadian itu tular di internet, ramai yang memuji usaha Koh dan jirannya dalam usaha meredakan api yang marak.

Gambar via Asiaone.com

Namun, sebilangan netizen tetap sangsi terhadap tindakan mereka menolong, kerana beranggapan tidak semua api dapat dipadamkan dengan air.

Gambar via Asiaone.com

Menurut SCDF, sejumlah enam penghuni diselamatkan dari unit tersebut. Lima dari mereka dibawa ke Hospital Umum Singapura, sementara penghuni yang tinggal enggan dibawa ke hospital.

Kira-kira 100 penduduk dari blok yang terjejas juga dipindahkan oleh pegawai keselamatan, kata SCDF.

SCDF kini sedang menyiasat punca kebakaran.

Sumber : Asiaone

The post (Video) Cuba Padam Kebakaran Rumah Jiran, Warganet Puji Tindakan Warga Kondominium Yang Berani Ini appeared first on Siakap Keli.
Post a Comment

0 Comments