Sekumpulan Remaja Disiasat, Didakwa Main ‘Foosball’ Gunakan Katak Hidup

Sekumpulan remaja disiasat pihak polis setelah mereka dikatakan bermain ‘foosball’ menggunakan katak yang masih hidup.

Sebuah video mengenai kejadian itu tular di internet pada hujung minggu lalu, menunjukkan remaja yang tidak dikenali membuka sejumlah katak yang masih hidup di dalam kotak kasut Burberry, dengan tulisan “Merry Christmas” di klip tersebut.

Kemudian beralih adegan remaja bermain di meja foosball, manakala katak di atas meja itu cuba mengelakkan dirinya dari terpukul oleh bola.

Kata-kata “Terima kasih untuk 100 katak” disisipkan di klip kedua.

Adegan lain menunjukkan para remaja meletakkan bola dengan berhati-hati di atas meja, sebelum memukulnya tepat pada satu katak yang dipukul ke sisi meja permainan itu sebelum melompat pergi.

‘LAST FROG’

Klip ketiga mendakwa menampilkan “katak terakhir” kumpulan itu.

Meskipun tidak ada wajah yang dapat dilihat, rakaman itu menunjukkan tiga pemuda, salah satunya sedang bergambar, dan seorang gadis terlibat dalam kejadian itu.

Jessica Kwok, pengarah pengurusan haiwan komuniti di Perkhidmatan Haiwan dan Veterinar (AVS), mengatakan pihaknya prihatin dan sedang menyiasat perkara itu.

“AVS memandang serius semua maklum balas yang diterima daripada orang ramai dan akan meneliti kes-kes yang dilaporkan,” katanya.

Dalam satu kenyataan media, pengarah eksekutif Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) Jaipal Singh Gill mengatakan bahawa pihaknya telah menerima laporan mengenai kejadian itu.

Video itu menggambarkan kekejaman terhadap haiwan yang mana boleh dihukum berdasarkan undang-undang, tambah Singh.

Sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai kes tersebut, termasuk identiti orang yang terlibat, boleh menghantar e-mel SPCA di inspector@spca.org.sg. Segala maklumat yang diberikan akan dilayan dengan penuh keyakinan.

Video-video tersebut telah menimbulkan kemarahan di internet dengan banyak netizen membantah tindakan remaja itu dan meminta tindakan keras dikenakan terhadap mereka.

Salah seorang remaja dalam kejadian itu juga disyaki telah disiasat oleh polis kerana menceroboh kandang badak putih di Zoo Singapura.

Dalam kejadian 17 Disember itu, remaja itu menyiarkan sebuah video di TikTok yang menunjukkan dia melakukan aksi ‘backflip’ di kandang badak sebelum dia melompati barikade untuk kembali ke laluan pelawat. Sekurang-kurangnya empat badak dilihat berada di kandang pada masa itu.

Wildlife Reserve Singapura (WRS) telah mengeluarkan kenyataan yang mengecam tindakan pemuda itu, menyebutnya sebagai “tindakan menceroboh yang tidak bertanggungjawab, sangat berbahaya dan tidak menghormati hidupan liar dan haiwan”.

WRS menggesa orang lain untuk tidak melakukan tindakan sedemikian kerana nyawa boleh terancam.

Dalam temubual bersama Cina Lianhe Wanbao, pemuda itu mengatakan kejadian katak itu berlaku pada malam Krismas di rumah seorang rakannya di mana mereka mengadakan perjumpaan makan malam secara kecilan.

Katanya, sebanyak 17 katak digunakan untuk diberi makan pada ikan.

Dia mendakwa bahawa semua katak telah diberi makan pada ikan kecuali satu katak telah dilepas, dan mereka ingin memberi makan katak itu kepada ikan tetapi harus memotongnya kerana terlalu besar.

“Kami tidak tahu bagaimana membunuh katak secepat mungkin, dan rakan saya berpendapat bahawa menembak dengan bola ‘foosball’  mungkin berkesan, jadi kami melakukannya,” katanya.

“Selepas daripada itu, kami berikan makan kepada ikan.”

Menyiarkan satu catatan di akaun Instagramnya semalam, pemuda itu mendakwa bahawa mereka tidak bermain foosball dengan katak yang masih hidup.

“Saya tidak berniat melakukan kekejaman terhadap haiwan,” tulisnya.

“Saya faham bukan mudah untuk menganggap kenyataan ini, terutamanya selepas kejadian badak yang saya alami baru-baru ini, tetapi orang hanya menganggap mereka tidak melakukan apa-apa selain membuat diri mereka kelihatan bodoh ketika cerita benar keluar.”

Sumber : Asiaone

The post Sekumpulan Remaja Disiasat, Didakwa Main ‘Foosball’ Gunakan Katak Hidup appeared first on Siakap Keli.
Post a Comment

0 Comments