‘Brader’ Ni Kongsi Tips Elak Kena ‘Scam’ Kat Langkawi

Selepas sahaja kerajaan menarik balik perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di kebanyakan kawasan di Malaysia, mesti ramai diantara kita yang dah terdetik di fikiran untuk pergi bercuti.

Yelah, masa PKPB dulu kerajaan melarang kita untuk merentas negeri kan. So, terpaksalah duduk terpuruk setempat je tanpa boleh pergi negeri-negeri lain. Jadi, bila dah dapat peluang untuk rentas negeri ni, mestilah nak pergi bercuti untuk lepas stress kan.

Tapi bila plan nak pergi bercuti ni pula mestilah akan ada sedikit kegusaran dengan timbulnya kluster-kluster COVID-19 baru serta pematuhan SOP ni. Ni yang kami dari team Siakap Keli (SK) nak habaq mai ni.

SK telah berpeluang untuk pergi ke Pulau Langkawi beberapa hari ni. Jadi, SK nak suggest lah kat korang semua untuk datang ke Pulau Langkawi ni sebabnya, dari pemerhatian SK, Langkawi ni sebenarnya amatlah menitik beratkan SOP yang dikeluarkan kerajaan tau. Masa kat jeti pun akan ada anggota beruniform dan yang berpakaian preman siap dengan buku kompaun untuk pantau orang ramai supaya patuh SOP tau. So, korang kalau taknak kena bayar RM 1000, baik korang patuh SOP walaupun nampak orang lain tak patuh.

Lepas tu kalau korang nak pergi Langkawi ni, SK ada benda yang SK rasa korang patut tahu la. Sepanjang SK di Langkawi ni, SK ada bertemu dengan sorang ‘brader’ ni. Brader ni ada kongsi tips dan info sikit untuk korang elak daripada kena scam kat Langkawi ni.

Borak punya borak, ‘brader’ ni cakap banyak rupanya kes pelancong-pelancong yang kena scam kat Langkawi terutama sekali time cuti sekolah ni. Contohnya patut dapat buat aktiviti tu dengan harga murah, tapi kena bayar mahal. Dah bayar duit untuk buat aktiviti tu, tapi agent hilang.

Lepas borak dengan ‘brader’ ni, SK pun buat lah research sikit. Tapi memang betul lah apa yang ‘brader’ ni borak tadi. Korang yang nak elak kena scam ni, boleh la ambik tips yang ‘brader’ ni kongsikan.

Elak kena ‘pow’ dengan ejen kereta sewa

-Sewa kereta dengan syarikat yang berdaftar untuk dapat perlindungan insuran. Jadi korang takdelah kena ‘pow’ kalau kereta calar ke apa.

-Ambil video dari luar dan dalam kereta.

-Salah satu syarikat yang ‘brader’ ni suggest ialah Akim Travel & Tours Sdn. Bhd

-012-488 2935 (Asri). Call nombor ni kalau korang taknak kena scam tau

– https:www.akimtravel.com

Elak bayar harga mahal untuk tempah bilik hotel

-Deal terus dengan pihak hotel untuk dapat harga yang murah

-Harga promosi yang ditawarkan hanya berharga RM 150 je untuk satu malam

-‘Brader’ ni recommend Hotel Adya yang terletak di Kuah sebab hotel ni dapat pengiktirafan hotel patuh syariah yang pertama di Langkawi

Yang ni ramai orang taktau

-Korang bayar RM 15 je korang boleh layan sunset dengan set hi-tea untuk dua orang

– Rooftop view dia memang paling cun dekat Kuah

-Laman web: www.goldsandslangkawi.com

-Facebook: Goldsands Hotel Langkawi

Private tour yang murah dan dalam small group tour

-Pemandu pelancong dijamin yang berlesen

-Tour yang dikenali sebagai Kuah Down Memory Lane Trail ni akan bawa korang kenali sejarah 100 tahun di Kuah selama 2 jam tau

-Macam-macam benda yang korang akan belajar pasal pekan dekat Kuah ni

-Facebook: LTGA (Langkawi Tourist Guide Association)

Korang pun boleh rasa feeling private island dekat 101 (Paradise Island) ni

-Selain tempat untuk santai-santai, tempat ni juga sesuai untuk buat team building

-Dulu nak masuk pulau ni agak mahal, tapi promosi sekarang yang dorang buat cuma RM 30 je korang boleh lepak seharian kat sini

-Tarikan yang paling famous kat sini ialah bird nest dia

-Dengan RM 30 tu korang akan dapat kredit bernilai RM 30 untuk korang enjoy fasiliti di sana

-Korang pun boleh main jetski kat pulau ni dengan harga serendah RM 216

-Pastikan operator sukan lain yang korang ambil pun berlesen dan ada insuran

-Laman web: www.paradise101.com

-Facebook: Paradise 101

Kalau nak romantik-romantik, layan la sunset cruise dinner ni

-Wajib tau setiap operator sunset cruise korang akan provide full board

-Harga normal RM 180 tapi harga promo dia RM150

-Tempah secara direct di website atau Facebook diorg untuk harga yang lebih jimat

-Laman web : www.wiselee.net

-Facebook : Wise Lee Cruise

Kalau anggap makanan tengah hari kat Langkawi ni mahal, try dulu makan kat Telan Station ni

-Kalau nak rasa masakan asli tradisional melayu ala kampung boleh datang sini

-Harga bermula daripada RM 5 dan yang syoknya air teh o ais atau sirap percuma

-Paling special sekali kat sini ada hidang menu kerabu bronok yang rare tau

Yang suka suasana tenang dan lain dari lain wajib stay kat Hotel The Gemalai Village ni

 

-Dengan harga promosi RM 300 untuk satu malam, korang boleh rasa duduk dekat persekitaran sawah padi

-Jangan terkejut kalau korang keluar, depan vila korang ada kerbau berkubang

-Uniknya kat sini kalau korang order makanan dari room service, korang akan dapat rasa makan dalam talam

-Kalau nak makan dengan suasana nyaman bertemankan sawah padi, makan kat kerisik restaurant, laman padi

-Makan nasi sunda dan lauk-pauk dengan harga RM 40 je untuk dua orang

-Tapi tips dia kalau korang nak dapat diskaun korang pakai promocode ni “SKKerisik”

-Untuk 3 couple terawal yang buat reservation dengan promocode akan bayar RM35 je untuk makan kat sini

-Untuk 3 keluarga terawal yang buat reservation bersama promocode hanya akan bayar RM70 sahaja untuk pakej keluarga

-Facebook: The Gemalai Village

-Facebook: Kerisik Restaurant, Laman Padi

Kalau korang lepak Chenang, try port baru ni makan aiskrim sambil tengok penguin

-Korang disarankan tempah tiket secara online untuk dapat harga promo dan dorang pun hadkan pengunjung untuk jaga SOP

-Rugi datang Langkawi tapi tak masuk Aquaria terbesar kat Asia Tenggara ni

-Ada sehingga 60 ke 80 tangki hidupan air tawar dan air masin yang boleh korang explore kat dalam ni tau

-Datang waktu feeding time dia untuk pengalaman yang lagi menarik

-Harga promosi yang ditawarkan daripada 7/12/2020 sampai 31/1/2021 melalui pembelian secara atas talian dia adalah serendah RM22 je

-Laman web: underwaterworldlangkawi.my

-Facebook: Underwater World Langkawi

Korang mesti tak akan percaya dengan harga hi-tea yang ditawarkan kat hotel ni

 

-Layan Hi-tea kat Hotel butik 4 bintang dengan harga RM29.90 di Pantai Chenang sambil layan sunset

-Tips: korang kena reserve sehari awal dan guna promo code “SKcasa21” untuk 5 pasangan terawal

-Laman web: casadelmar-langkawi.com

-Facebook: Casa del Mar, Langkawi

Yang dah try mangrove di Kilim, korang mai try pulak dekat trail di Kubang Badak ni, serious berbaloi

-Beli tiket secara walk-in untuk elak kena scam

-Standby baju basah untuk snorkeling

-Kalau korang tak puas nak mandi laut, boleh request untuk boatman bawak pergi mandi dekat pulau

-Yang bestnya setiap info yang dikongsikan oleh tour guide hasil kajian daripada Universiti Kebangsaan Malaysia

-Ramai yang taktau depa ni ada offer mee ketam special fresh dari harga RM35 seekor saiz besar dari tapak tangan kami

-Laman web: biogeoinfinityadventure.weebly.com

-Facebook: Boat Tour Sungai Kubang Badak Mangrove Langkawi Geopark

Aneka buah-buahan tempatan korang boleh rasa kat tempat ni

-Kalau nak rasa buah-buahan tempatan dihidang secara buffet korang wajib datang sini

-Dengan harga RM 10 untuk dewasa dan RM 5 untuk kanak-kanak bagi warganegara Malaysia, korang dapat tour ladang Mardi yang luas ni

-Tour guide korang juga akan terangkan banyak info berkenaan buah-buahan yang mesti korang taktau

-Ada aktiviti flying fox sepanjang 150 meter yang korang boleh try tau

-Ada juga tracking dan camping site yang disediakan kat dalam ni

– Facebook : https://www.facebook.com/MARDILangkawi/

Nak tengok haiwan secara dekat boleh datang sini

-Korang boleh berinteraksi secara dekat dengan haiwan-haiwan yang ada dekat Wildlife Park ni

-Kebanyakan haiwan yang korang nampak kat dalam ni, korang berpeluang untuk sentuh dan bagi makan sendiri

-Ada 159 spesis haiwan yang terdapat dekat sini

-Kalau korang warga Perlis dan Kedah, korang layak beli tiket dengan harga promosi

-Untuk frontliner pula special sikit, dorang akan dapat 50% diskaun

Website: https://langkawiwildlifepark.com/

Recommended restoran makanan laut berdekatan dengan Pantai Tengah

 

-Restoran melayu yang hidang lobster rasa macam hotel dengan harga murah

-Dapatkan diskaun 10 peratus untuk sepuluh pelanggan terawal setiap hari melalui reservation dengan promo code “SKupih21”

-Dengan murah berharga RM188 untuk 4 pax korang boleh dapat set yang ada ikan, lobster, sotong, ketam, tomyam, nasi putih dan buah kat restoran ni

-Facebook: Warung Upih

-Instagram: warungupih_pantaitengah

The post ‘Brader’ Ni Kongsi Tips Elak Kena ‘Scam’ Kat Langkawi appeared first on Siakap Keli.




Post a Comment

0 Comments