250 Kali Lebih Banyak Klorin Dalam Kolam Renang, 30 Orang Dilapor Terjejas ‘Racun’

Sekurang-kurangnya tiga puluh orang ‘diracun’ di sebuah kolam renang di Rusia setelah 250 kali lebih banyak klorin dilepaskan ke dalam air. Sebilangan besar dimasukkan ke hospital termasuk 21 orang kanak-kanak akibat kejadian di Astrakhan di selatan negara ini.

6 orang berada dalam rawatan intensif dalam keadaan ‘serius’ kerana sokongan oksigen, kata Anastasia Krotova, jurucakap gabenor wilayah itu.

Mereka mengalami masalah pernafasan dan mata. Kesalahan kakitangan yang bertanggungjawab membersihkan kompleks kolam yang berada di belakang keracunan itu, kata laporan yang memetik pegawai.

Kolam telah ditutup, dan kes jenayah dibuka.

Laporan mengatakan 250 kali melebihi had klorin yang dibenarkan telah dilepaskan ke dalam air. Sebuah video menunjukkan pegawai penguatkuasa di tempat kejadian.

Gabenor wilayah Astrakhan Igor Babushkin juga digambarkan mengunjungi Hospital Klinik Kanak-kanak Wilayah Silishcheva Astrakhan untuk berbicara dengan keluarga mereka yang jatuh sakit.

Klorin adalah pembersih yang ditambahkan ke dalam air di kolam renang untuk membunuh kuman.

Sumber : Dailymail

The post 250 Kali Lebih Banyak Klorin Dalam Kolam Renang, 30 Orang Dilapor Terjejas ‘Racun’ appeared first on Siakap Keli.
Post a Comment

0 Comments