Semak 6 Faktor Ini Sebelum ‘Confirm’ Beli Rumah

Sebelum anda membeli rumah, ada banyak faktor penting yang perlu anda fokuskan.

Yelah, beli rumah ni satu pelaburan besar. Sudah tentulah nak rumah yang dibeli itu betul-betul memuaskan hati, kan?

Menurut artikel The Spruce, ada beberapa faktor penting yang kita kena teliti sebelum buat keputusan untuk beli rumah tersebut.

Berikut adalah faktornya:-

1- Lokasi

Lokasi berdekatan dengan pelbagai kemudahan dan fasiliti awam seperti kedai, stesen minyak, surau, kawasan rekreasi dan sebagainya.

2- Kejiranan

Konsep kejiranan yang harmoni. Anda mungkin boleh beriadah bersama dan itu akan membuatkan hubungan menjadi lebih akrab.

 

Gambar sekadar hiasan | Kredit: Google

3- Keluasan

Rumah mampu milik dibina dengan keluasan sekitar 500 ke 800 kaki persegi. Bagi yang bujang, saiz itu mungkin bukan satu masalah. Tapi bagi yang berkeluarga, mungkin ia agak sempit sedikit dan perlukan ruang yang lebih luas.

Tapi itulah, secara asasnya makin luas kaki persegi, makin tinggi harga rumah. Majoriti memerlukan keluasan rumah 1,000 kaki persegi.

Gambar sekadar hiasan | Kredit: Google

4- Jumlah bilik & bilik air

Sekurang-kurangnya tiga bilik tidur dan dua bilik air. Bagi Muslim, jumlah ini amat bersesuaian kerana sebuah bilik untuk ibu bapa, manakala dua bilik lagi untuk anak lelaki dan perempuan secara berasingan. Privasi dan batas pun terjaga.

5- Dapur

Konsep dapur yang baik adalah dilengkapi dengan tiga penjuru iaitu sinki, dapur memasak dan ruang kerja. Tanyalah mana-mana suri rumah, mereka sangat suka jika ketiga-tiga ini saling berdekatan. Senang nak memotong, memasak dan mengemas.

Gambar sekadar hiasan | Kredit: Google

6- harga mampu milik

Tak dapat dinafikan, kemampuan akan menghadkan jenis rumah yang bakal kita beli. Orang kata, ‘cantik’ poket maka ‘cantiklah’ rumah. Standard harga hartanah hari ini, paling rendah pun kita boleh dapat bermula sekitar RM200k bagi kawasan Lembah Klang.

Itupun mungkin rumah pangsapuri kos rendah. Kalau rumah teres baharu? Confirm mesti atas RM400k punya.

Kat mana nak cari rumah idaman?

Kalau masuk ke Google dan taip ‘Rumah terbaik untuk dibeli’, pasti akan ada banyak iklan yang tertera di skrin.

Tapi kena ingat, kebanyakan rumah tersebut boleh jadi ada yang kosnya agak tinggi dari bajet kita, ada juga yang dibina tidak menepati cita rasa kita.

Kita mungkin nak tinggal kat rumah teres, tapi pilihan tak banyak dan dalam masa sama, kebanyakan rumah teres di Lembah Klang harganya lebih RM500k.

Nak pilih pangsapuri, mungkin ada yang murah tapi rasa ‘malas’ pula nak tunggu naik lif atau naik tangga. Begitulah pro dan kontranya. Jadi kat mana kita boleh dapat rumah yang memuaskan hati?

Gambar sekadar hiasan | Kredit: Google

Co-Home adalah pilihan bijak

Mesti anda pernah terfikir, nak duduk di rumah teres yang selesa tapi harga mampu milik, malah pilihan pelan susun atur dan fasiliti juga banyak.

Tahukah anda, Co-Home adalah rumah inovatif pertama di Lembah Klang berkonsepkan teres dua tingkat berlainan pemilik.

Dengan saiz yang lebar dan keluasan 1,000 kaki persegi, anda masih ada halaman rumah sendiri bagi yang tinggal di tingkat bawah.

Oh ya, kata rumah teres dua tingkat tapi kenapa pula dua pemilik? Nah, tonton video ini.

Apa itu Co-Home?

Apa itu Co-home?Co-home adalah rumah berinovatif yang pertama di Lembah Klang oleh EcoWorld.Harga Co-Home bermula daripada RM3xxK dengan anggaran ansuran bulanan RM1,350 sahaja!Whatsapp sekarang: bit.ly/38hxqTEDail +603 3270 2525 untuk keterangan lanjut.

Posted by Eco Grandeur at Klang Valley on Wednesday, July 22, 2020

 

Ada ruang privasi, tak perlu ‘rebut’ tv dengan mak

Situasi ini biasa berlaku kalau tinggal sebumbung dengan mak mertua.

Biasalah kan, kalau dah duduk dalam rumah yang sama, semua benda kena kongsi, contohnya televisyen.

Kita dengan isteri mungkin nak layan Netflix, tapi mak pula nak tonton drama. Nak tukar ‘channel’, tak sampai hati pula.

Jadi Co-Home lah yang terbaik. Sebab apa? Tonton video ini.

Co-Home, Hanya Setingkat Sahaja Yang Menjarakkan Mereka

Jom jenguk satu keluarga Co-Home. Hanya setingkat sahaja yang menjarakkan mereka. Itulah rahsia untuk keluarga bahagia. Whatsapp sekarang: bit.ly/38hxqTEDail +603 3270 2525 untuk keterangan lanjut.Let’s visit a Co-Home family. They’re close but not too close. That’s the secret of happy families.Whatsapp now: bit.ly/38hxqTECall +603 3270 2525 for more information.#CoHome #RegentGarden #EcoGrandeur #EcoWorld

Posted by Eco Grandeur at Klang Valley on Wednesday, July 1, 2020

12 pilihan menarik

Co-Home ada 12 pilihan pelan susun atur. Mungkin kita ada cita rasa tersendiri untuk mendekorasi rumah mengikut susun atur pelan.

Jadi, bolehlah pilih pelan mengikut cita rasa anda.

Couple Interview for Co-Home

Did you know that your monthly house rental could actually be enough to pay the instalments for a home of your own?Allison and Jason found out that with the rental they pay, the could own a house twice the size of their rented apartment. Wouldn’t you like to learn more about Co-Home in Eco Grandeur too?Call +603 3270 2525 for more information.#Cohome #RegentGarden #EcoGrandeur #EcoWorld

Posted by Eco Grandeur at Klang Valley on Tuesday, September 29, 2020

Apa kata mereka?

Agak ramai yang begitu berpuas hati dengan Co-Home ini.

Yelah kan. Pakej lengkap kediaman terbaik memang ada pada Co-Home. Jadi mereka telah berjaya melaburkan sejumlah kos untuk memiliki kediaman sempurna macam Co-Home dan ianya sangat berbaloi.

Jom dengar apa kata mereka.

Co-Home Testimonial Video

Hello… is it your dream home you’re looking for? Watch this video of our happy purchasers sharing with you what makes Co-Home the perfect home for them. ✅ Price from RM395,000✅ Monthly installment from RM1,350*✅ 3 Rooms & 2 Baths with 1,000 sq.ft.Call us now at +603 3270 2525 to make Co-Home your home.Whatsapp: bit.ly/2JzDuyx———————————–哈喽,这是你在寻找的dream home吗?为什么他们会选择Co-Home作为他们的梦想家园?答案就在影片里头。✅ 价格从RM395,000起✅ 每个月只需供RM1,350*✅ 3卧室 & 2浴室, 1,000平方英尺现在就拨打+603 3270 2525了解更多详情!Whatsapp: bit.ly/2JzDuyx#Cohome #RegentGarden #EcoGrandeur #EcoWorld*Terms & conditions apply. *需符合条规

Posted by Eco Grandeur at Klang Valley on Tuesday, November 3, 2020

Kenapa nak pilih rumah lain?

Walaupun pandemik COVID-19 masih belum berakhir, tapi inilah waktu terbaik untuk kita beli rumah. Nak tahu kenapa?

Merujuk laman hartabumi, ada tiga manfaat utama kalau beli rumah pada masa sekarang:-

1- Bank Negara Malaysia menawarkan penurunan Kadar Polisi Semalaman (OPR) kepada 2.0 peratus, bermakna faedah pinjaman akan jadi lebih rendah berbanding waktu biasa.

2- Syarikat pemaju akan tawarkan pelbagai tawaran dan rebat menarik.

3- Kempen Pemilikan Rumah (HOC) diperkenal semula dan berkuatkuasa 1 Jun 2020 yang menawarkan pengecualian duti setem suratcara pindah milik (MOT) dan perjanjian pinjaman bagi pembelian rumah kediaman berharga antara RM300,000 ke RM2.5 juta.

Ianya terhad kepada RM 1 juta pertama nilai rumah tersebut manakala pengecualian duti setem sepenuhnya diberikan ke atas perjanjian pinjaman. Inilah yang selalu membebankan anda jika beli rumah. Waktu inilah anda boleh jimat beribu-ribu.

Mungkin ramai mencari pangsapuri kos sederhana, tapi anda yang baca artikel dan tonton video di sini ni dah tau kan sebenarnya rumah Co-Home ini jauh lagi berbaloi.

Jadi tunggu apa lagi, cepat-cepatlah daftarkan nama anda di pautan INI atau buat temu janji bersama wakil jualan di Eco Grandeur melalui talian 03-3270 2525 sekarang.

Jangan lupa ya, benda eksklusif biasanya ‘limited’.

NEW CO-HOME @ REGENT GARDEN

Here’s why Co-Home in Eco Grandeur should be your next home.FIRST IN KLANG VALLEY1,000 SQ.FT | 3R2BPRICE FROM RM3xxKIntroducing Co-Home, a single level living at an affordable price. OPEN FOR REGISTRATION NOW!Register here to know more: bit.ly/3bxgitQYou can also Whatsapp Us:Yip – https://ift.tt/3frXvCQ – https://ift.tt/3nUToCe – https://ift.tt/3kYAPvd Heng – https://ift.tt/3m1mMq6 – https://ift.tt/3fvqYM9 Leong – https://ift.tt/2UTBxiT Lon – https://ift.tt/2UUT8XN – https://ift.tt/3m4koij – https://ift.tt/3frVMNY +603 3270 2525 for more information.#CoHome #RegentGarden #EcoGrandeur #EcoWorld*Terms & conditions apply.

Posted by Eco Grandeur at Klang Valley on Thursday, June 18, 2020

 

The post Semak 6 Faktor Ini Sebelum ‘Confirm’ Beli Rumah appeared first on Siakap Keli.




Post a Comment

0 Comments