“Sedap Hingga Sukar Dilupakan,” Hidangan ‘Ikan Bandaraya’ Bersama Air Asam Jadi Menu ’Streetfood’ Di Luar Negara

Setiap negara mempunyai makanan tradisional mereka sendiri. Mungkin sebahagian makanan tradisi dianggap pelik atau menggelikan bagi penduduk negara lain, namun ia mungkin menjadi hidangan yang dinikmati sejak turun temurun sesuatu masyarakat.

Sebagai contoh, ikan bandaraya atau ikan sapu-sapu (Indonesia) dianggap sebagai salah satu hidangan yang lazat bagi warga Vietnam. Digoreng atau dipanggang, ikan ini merupakan antara hidangan jalanan yang tidak asing lagi di negara yang terkenal dengan makanan eksotik itu.

Baru-baru ini, sebuah akaun di Facebook, Tinh Nguyen berkongsi gambar hidangan berkenaan yang dipercayai berharga 5,000 dong (kira-kira RM0.90) sahaja per kilogram.

“Keistimewaan kampung halaman saya! Sedap sehingga sukar untuk dilupakan!”

Dalam kiriman itu, kelihatan ikan bandaraya yang telah disiang dibalut daun pandan dan disertakan bersama serai dan cili. Ia kemudiannya dipanggang di atas rangka kipas sebelum dihidang bersama air asam.

Sementara itu, sebuah video memaparkan bagaimana ikan bandaraya ini disiang dan dicuci untuk dijadikan hidangan jalanan di Vietnam. Menggunakan gunting, tukang masak membelah perut ikan tersebut dan membersihkannya sebelum ia digoreng rangup.

Lihat videonya di bawah.

Spesies ini juga turut dijadikan makanan di beberapa wilayah Indonesia antaranya Bogor, Depok dan Jakarta. Ia dijadikan otak-otak, bebola ikan, siomay dan keropok ikan.

Bagaimanapun, kajian ke atas kandungan logam berat di dalam isi ikan bandaraya di Sungai Ciliwung, Indonesia mendapati ia mengandungi kepekatan plumbum yang melebihi standard, menjadikan ikan di lokasi itu dianggap berbahaya dan tidak sesuai untuk dimakan.

Spesies ini juga dipercayai berbahaya kepada ekosistem jika dilepaskan begitu sahaja kerana ia akan memakan telur spesies ikan lain. Malah, spesies yang berasal daripada Amerika Selatan ini juga dikatakan boleh memakan anak dari jenisnya sendiri.

Sifatnya yang mempunyai daya ketahanan yang tinggi membolehkan ia tinggal di dalam air yang rendah kandungan oksigen. Selain itu, kulitnya yang ‘bertulang’ dan keras membuatkan ia sukar dimakan pemangsa lain. Jika populasinya tidak dikawal, spesies ini boleh memakan algae dan makanan ikan lain secara berlebihan, menyumbang kepada pengurangan populasi ikan asal di sesuatu kawasan.

Sumber: Tinh Nguyen, Research Gate, India Mongabay

The post “Sedap Hingga Sukar Dilupakan,” Hidangan ‘Ikan Bandaraya’ Bersama Air Asam Jadi Menu ’Streetfood’ Di Luar Negara appeared first on Siakap Keli.
Post a Comment

0 Comments