(Video) Kes Bunuh Bayi: Enggan Beri Kerjasama, Polis Terpaksa Angkat Suspek Bawa Masuk Dalam Mahkamah

BACHOK, 14 Okt — Suasana di perkarangan Mahkamah Majistret Bachok, di sini hari ini, ‘menyaksikan’ seorang lelaki yang dipercayai suspek kes bunuh bayi berumur lapan bulan, terpaksa diangkat beberapa anggota polis apabila lelaki itu enggan memberi kerjasama bagi prosedur perintah tahanan reman terhadapnya.

Lelaki berusia 40 tahun itu, dilihat enggan turun dari kenderaan polis yang membawanya dari Ibu Pejabat Polis Daerah Bachok, sejurus tiba di perkarangan mahkamah berkenaan kira-kira pukul 9.20 pagi.

Suspek yang dipercayai mempunyai masalah mental ingin membaca pelbagai surah Al-Quran atas alasan untuk berdoa sebagai ‘pendinding diri’ dan pihak polis cuba memujuknya kira-kira 10 minit, namun, lelaki itu tidak mengendahkannya.

Tindakannya yang degil itu, memaksa seorang anggota polis menarik suspek keluar dari kenderaan terbabit, kemudian lima lagi anggota terpaksa mengangkat dan mengusung lelaki itu sehingga masuk ke dalam mahkamah, bagi meneruskan prosedur perintah reman tersebut.

Majistret Mohd Dinie Syazwan Ab Shukor kemudiannya mengarahkan suspek yang juga seorang pekebun, dikenakan perintah reman selama tujuh hari bermula hari ini hingga Selasa depan.

Perintah reman tersebut mengikut Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah bagi membolehkan siasatan dijalankan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Semalam dilaporkan, polis menemui mangsa, lapan bulan, dalam keadaan menyayat hati dengan badannya dilumur garam dan dimasukkan ke dalam guni yang disorokkan di bawah meja di bahagian dapur di sebuah rumah, dipercayai dibunuh bapa kandungnya di Kampung Sungai Dua, Melawi, dekat sini.

Sumber: BERNAMA

The post (Video) Kes Bunuh Bayi: Enggan Beri Kerjasama, Polis Terpaksa Angkat Suspek Bawa Masuk Dalam Mahkamah appeared first on Siakap Keli.
Post a Comment

0 Comments