Daripada Biar Rumput Tumbuh, Buat Begini Untuk Ruang Kosong Luar Rumah. Kita DIY Saja!

Bagi rumah teres biasanya akan ada sedikit halaman atau ruang kosong di dalam pagar rumah. Ada yang menggunakannya untuk bercucuk tanam dan ada juga yang membiarkan saja ruang tersebut hingga penuh rumput.

Daripada dibiar begitu saja hingga menyakitkan mata, ada baiknya buat path maker seperti yang dilakukan oleh Ben Safwan untuk ruang di luar rumahnya. Caranya boleh DIY ikut perkongsian beliau.

DIY path maker untuk ruang luar rumah

  • Buat path maker untuk ruang 20×5 kaki bermula hari ini. Tujuannya untuk letak pokok bunga dan jalan sahaja. Pavement mould beli di Shopee, tingginya 3.5 cm.
  • Proses mula dengan korek keluar tanah 4-5 cm. Perlahan-lahan habiskan. Kemudian levelling balik guna batu kerikil campur pasir ketika nak letak mould untuk samakan ketinggian dan sudut curam dengan konkrit porch asal.

  • Memandangkan buat kerja sorang,kena banyak guna akal dari guna tenaga. Tolak simen pun pakai troli ( buat sewaktu wardrobe ) dan gaul simen macam biasa guna drill.
  • Simen gaul dengan nisbah 1:3 (1 simen guna 3 bahagian pasir sungai kasar). Air lebih kurang 7.5 liter. Tak perlu BRC sebab kalau ada tertanya-tanya. Tengok tujuan di atas.

  • Dah level dengan batu kerikil tadi,letak mould dan bagi rata cantik. Baru sapu mould dengan minyak masak/minyak hitam supaya senang diangkat dan kemas.
  • Isi simen dan ratakan dengan sudip/kayu basah. Biar 3-4 minit kemudian boleh angkat. Senang ada dua mould. Mudah buat kerja.

  • Bahagian tepi sekali, lorek sendiri sahaja. Senang.
  • Untuk finishing, mungkin letak clear shellac batu.
  • Untuk bahagian celah, akan diletakkan simen dan spray air. Tujuan untuk elak rumput keluar.

Acuan path maker

Selain acuan path maker di atas ada lagi pelbagai jenis acuan. Boleh pilih ikut cita rasa.

Klik SINI untuk beli

Klik SINI untuk beli

Selamat mencuba!

Sumber: Ben Safwan

The post Daripada Biar Rumput Tumbuh, Buat Begini Untuk Ruang Kosong Luar Rumah. Kita DIY Saja! appeared first on Vanilla Kismis.




Post a Comment

0 Comments