Kalau Nak Cat Sendiri Rumah, Ikut Teknik Mengecat M Atau W. Barulah Cat Nampak Sekata & Cantik

Bila nak tukar cat rumah, ramai yang buat keputusan untuk mengecat sendiri untuk jimatkan kos.

Lagi pun kita fikir apa susahnya cat rumah pilih cat kemudian golek saja roller atas dinding, senang kot. Tapi sebenarnya nak mengecat rumah ini ada teknik yang kita kena tahu, barulah cat nampak sekata, tak bertampuk dan cantik.

Untuk korang yang memang nak cat rumah sila baca perkongsian Azlan Mohamad, yang pernah menjadi pengedar cat dan bekerja di kedai hardware.

Saya perhatikan ramai yang mengecat dan hasilnya tidak seperti yg didambakan. Jadi, saya sebagai bekas pekerja kedai hardware yg menjadi dealer cat ingin kongsikan beberapa tip asas mengecat.

1. Mula-mula kena pilih warna pilihan

Warna yang sesuai dan sedap mata anda memandang. Pilihan warna boleh dapatkan / dirujuk template warna daripada kedai. Pergi la ke kedai cat dan tengok lah betapa pening nya nak pilih colour. Boleh rujuk gambar contoh sy letak tu..

2. Kena tahu nak cat dalam rumah atau luar rumah

Sebab cat dinding didatangkan dalam dua jenis biasanya. Untuk exterior (dinding luar) and interior (dinding dalam) paint. Ini jugak penting terutama nak cat bahagian luar. Kena pilih untuk exterior sebab memang cat exterior direka khas untuk lebih tahan cuaca, air.

Klik SINI untuk beli cat

3. Pilihan cat

Cat juga ada pelbagai gred and pelbagai pilihan ada cat yang kurang bau, ada yang berbau hangit,berbau oren, ada yang berkilat ada yang tak berkilat dan kalau tak salah ada cat yang boleh sental balik kalau anak-anak conteng.

4. Cat pun ada pelbagai jenama,

Untuk saya, saya rekemen Jotun la sebab saya kerja dengan Jotun dulu..haha. Cat sekarang kebanyakkannya water based yang mana lebih mesra alam sekitar, lebih selamat dan senang tanggal kalau terpecik ke lantai

5. SEALER/PRIMER (cat alas)

Ini bahagian yang penting dalam menentukan warna pilihan anda nanti jadi seperti yg diimpikan atau sama tone seperti dalam katalog yg anda tengok kat kedai masa beli.
Sebelum anda cat rumah, lihat dahulu adakah terdapat keperluan untuk mengecat sealer terlebih dahulu sebelum terus cat colour base (cat warna pilihan anda).

Biasanya cat sealer akan apply bila pertama kali mengecat dinding rumah yang mana dinding memang kosong atau anda nak re-paint dinding rumah sekiranya dinding tersebut cat lama sudah tanggal dan menggelembung teruk.

Tapi haruslah buang semua cat lama terlebih dahulu. Kikis, gosok barulah apply cat sealer. Biasanya kalau cat lama anda masih elok, gelembungnya sikit saja tak perlu la menambah kerja.

Cat sealer sebenarnya bagus kerana dia melindungi cat warna anda daripada kelembapan dinding dan mebuatkan cat warna anda melekat lebih kuat pada dinding dan nampak lebih naik tona nya.

6. Cat sealer tak sama dengan cat putih

Kesilapan ramai orang ialah menjadikan cat warna putih sebagai cat sealer. Ini salah, cat sealer TAK SAMA dengan cat putih jadi alas. Fungsi sealer adalah melindungi warna cat. Kalau guna cat putih, dia kurang melindungi, dia curang jadi colour yang anda nak jadi tak seperti colour dalam code anda tgk atau akan jadi tompok putih.

Cat sealer warnanya memang putih, tapi tak seputih warna putih cat colour. Anda alas 4 atau 5 kali sekalipun cat sealer takkan bertukar menjadi putih pekat kerana fungsinya bukanlah sebagai cat base. Jangan terkejut tengok dinding anda warna tak rata…bertampung putihnya. Itu biasa kerana itu cat sealer. Biarkan benda tu.. Kerana sealer sebagai alas sahaja tak perlu cantik cantik.

6. Sebelum cat, kacau dulu

Selepas tu bila cat sealer dah kering (lebih kurang 2 jam) boleh la mula cat dengan warna pilihan anda. Kacau terlebih dahulu, ini juga bahagian penting untuk cat.. Biasanya jika cat tidak dikacau rata, atau tidak digoncang akan membuatkan colour sedikit lari atau membuatkan anda sukar untuk mengelek roller cat.

Boleh kacau pakai kayu, besi seeloknya anda cari satu lagi bekas jadikan cat macam “teh tarik” barulah cat betul-betul bergaul atau bergelumang sesama sendiri. Tukang cat biasa akan guna teknik bancuhan teh tarik ni.

Untuk cat Jotun, tak perlu tambah air untuk mengecat. Tambah air hanya bila anda simpan cat itu dan nak cat balik kesesokkan harinya. Itupun hnya letak sedikit air. Jangan nak jimat sangat tambah air banyak nanti colour dah tak cantik, tak pekat.

8. Guna teknik mengecat W atau M

Ramai org ingat mengecat merupakan satu perkara yg senang. Gelek roller nanti jadilah colour yg kita nak. Kalau senang camtu takkan tukang cat mintak upah mahal-mahal. Cat pun ada tekniknya. Yang saya tahu teknik yg senang dan berkesan ialah cat menggunakan teknik W atau M.

Maksudnya arah gelekkan roller ikut bentuk huruf W atau M. Lapisan pertama cat akan kelihatan tidak rata tetapi jangan panik.Biarkan saja, jangan salahkan skill cat anda. Tunggu sehingga lapisan pertama kering dan mulakan dengan lapisan kedua.

Cat sekarang cepat kering , mudah dibersihkan sekiranya kena tangan just cuci dengan air. Sekiranya anda menggunakan cat yang easy clean, kotoran pada dinding nanti pun mudah untuk dibersihkan. Selepas lapisan cat kedua selesai, anda akan menikmati warna sebenar cat anda.

Saya bukan pakar, kalau ada yg tak betul boleh betulkan. Saya beri basic yg betul untuk cat. Kalau dah guna kaedah ni, masih lagi cat tak lawa dan tak rata tengok pulak keadaan dinding, plaster dan sebagainya faktor lain ya.. Yg penting jangan guna CAT MURAH kalau untuk rumah sendiri. Nak puas hati guna cat yg berkualiti Mahal sikit tapi memang puas hati.

Rujukan : (southpawska.blogspot),youtube.com, google.com, pengalaman sendiri.

Sumber:  Azlan Mohamad

 

The post Kalau Nak Cat Sendiri Rumah, Ikut Teknik Mengecat M Atau W. Barulah Cat Nampak Sekata & Cantik appeared first on Vanilla Kismis.




Post a Comment

0 Comments