Jepun Menyasarkan Kereta Terbang Dalam Masa 3 Tahun

TOKYO: Negara matahari terbit sedang dalam perancangan untuk menghasilkan kereta terbang.

Jepun telah mengorakkan langkah berkenaan projek penghasilan kereta terbang dengan menguji prototaip kereta terbang yang telah dihasilkan.

Projek ini diilhamkan oleh Jetsons dan Blade Runner yang mana memberi gambaran untuk masa hadapan.

Paparan video milik syarikat kejuruteraan SkyDrive menunjukkan sebuah kenderaan yang menggunakan lapan kipas umpama dron membolehkannya terapung di udara selama beberapa minit.

Individu yang bertanggungjawab dalam syarikat itu adalah Tomohiro Fukuzawa, yang percaya bahawa dalam masa tiga tahun, orang di Jepun akan dapat menggunakannya yang mana dapat menempuh perjalanan sejauh 5 kilometer.

Pemerintah Jepun telah berkomitmen untuk membuat peta jalan untuk ‘revolusi mobiliti udara’, menubuhkan sebuah kumpulan untuk menyatukan agensi, penyelidik dan syarikat pemerintah dalam usaha membangunkan sebuah kereta terbang.

“Saya fikir kereta terbang akan menjadi normal dalam masa terdekat,” kata Fukuzawa.

“Kosnya akan turun kerana lebih banyak kereta terbang akan dibuat dan saya rasa dunia kereta terbang akan menjadi lebih mudah diakses oleh orang ramai.”

Tambah Fukuzawa, kereta terbang itu menggunakan Evtol iaitu kaedah berlepas dan mendarat secara menegak untuk bergerak antara lokasi, sekali gus mengurangkan kesesakan di lapangan terbang atau jalan raya pada masa depan.

Cabaran yang dihadapi ketika ini adalah untuk mengatur lalu lintas di udara yang mana anggaran ketinggian 150 meter.

Morgan Stanley Research meramalkan bahawa pasaran pendaratan dan pendaratan menegak elektrik yang merangkumi kereta terbang, kargo dan drone penghantaran, akan bernilai $ 2.2 trilion AUD menjelang 2040.

SkyDrive telah mengumpulkan dana hampir $ 80 juta AUD dan disokong oleh beberapa rumah perdagangan, syarikat dan bank terbesar di Jepun.

Tetapi mereka menghadapi persaingan ketat dari syarikat penerbangan utama seperti Boeing dan Airbus, yang juga berlumba-lumba untuk mengembangkan sebuah kereta terbang.

Sumber: abc news

The post Jepun Menyasarkan Kereta Terbang Dalam Masa 3 Tahun appeared first on Siakap Keli.
Post a Comment

0 Comments