DIY Tempat Simpan Koleksi Kereta Hot Wheels Anak, Boleh Jadi Hiasan Dinding Juga!

 

Kalau ada anak lelaki, biasanya mesti ada koleksi kereta mainan HotWheels ini. Daripada dibiarkan bersepah atau masuk dalam bakul apa kata susun macam ini.

Nampak lebih cantik sekaligus jadi hiasan dinding yang cantik juga macam idea Suriati Zamri ini. Mudah dan murah saja modalnya tapi hasil menyerlah.

Barang yang digunakan

1. Frame – boleh guna frame dah tak dipakai, recycle apa yang ada di rumah. Tapi guna depth min 4cm.
2. Straw board – beli di kedai buku.RM7.50 per pc. Guna 2 keping, ada macam macam warna. Saya pilih putih.
3. Glue gun atau gam yang boleh lekatkan straw board.
4. Cutter
5. Pembaris
Langkah 1

Ukur & potong straw board mengikut size frame yg digunakan. 1 set utk yg vertical & 1 set utk horizontal. Saya buat 4cm untuk setiap depths. Ukuran ini boleh ubah ikut kesesuaian frame.

Langkah 2

Ukur & potong seperti dalam gambar utk setiap keping. Ukuran yang saya guna untuk vertical 4cm & horizontal 10cm untuk setiap slot. Jangan potong sampai hujung, nanti putus.

Langkah 3

Dah siap potong masukkan setiap slot macam dlm gambar, macam drawer divider. Dah dapat macam rupa kat atas tu masukkan saja dalam frame, adjust dan gam untuk setiap hujung pada frame. Kemudian hiaslah ikut kreativiti, saya tambah kepala lori.

Boleh susun, kereta dalam ruang yang disediakan itu. Boleh tinggalkan sedikit ruang untuk gantung Hot Wheels yang belum dibuka.

 

Selamat mencuba

Sumber: Suriati Zamri

Boleh beli koleksi Hot Wheels di SINI

Artikel berkait:

DIY Rak Mainan Anak, Modal Cuma RM29 Tapi Hasil Sama Macam Rak Mahal

 

The post DIY Tempat Simpan Koleksi Kereta Hot Wheels Anak, Boleh Jadi Hiasan Dinding Juga! appeared first on Vanilla Kismis.
Post a Comment

0 Comments