Cermin Kereta Pecah Atau Retak Akibat Kerja Potong Rumput Buat 3 Langkah Ini Untuk Claim

 

Kita selalu nampak kerja-kerja pemotongan rumput di tepi jalan raya. Biasanya, bila kerja ini dilakukan akan ada batu-batu kecil terpelanting akibat terkena mesin.

Banyak kejadian batu ini melantun terkena cermin kereta hingga menyebabkan cermin kereta retak. Kalau kejadian macam ini berlaku pada kita, apa yang perlu kita buat?

Bawa bertenang, jangan marah-marah. Kita boleh claim!

Tahukah anda, bahawa setiap kerja pemotongan rumput di tepi jalan mempunyai insuran. Ini kerana pihak berkuasa tempatan mewajibkan mana-mana syarikat yang ingin masuk tender mesin rumput mesti mempunyai insuran jika berlaku kemalangan yang tidak diingini.

Sebelum kerja pemotongan rumput boleh dijalankan, pihak syarikat tersebut hendaklah mengemukakan surat insuran mereka kepada pihak berkuasa tempatan terlebih dahulu sebagai bukti bahawa pihak syarikat tersebut telah dilindungi oleh pihak insurans jika berlaku kemalangan.

Lakukan 3 langkah ini untuk buat tuntutan

Jika anda berdepan dengan situasi ini, 3 langkah yang boleh anda ambil adalah:

1. Ambil gambar & detail

Berhenti di tepi jalan, ambil gambar dan berjumpa dengan tukang potong rumput tersebut. Dapatkan nama penuh dan syarikat kontraktor yang membuat kerja mesin rumput itu.

2. Semak  bengkel panel insuran syarikat terbabit

Setelah dapat nama syarikat, semak dengan pihak syarikat tersebut, nama dan dimana bengkel kereta panel insuran syarikat terbabit.

3. Buat laporan polis

Buat laporan polis dalam tempoh 24 jam. Laporan polis tersebut hendaklah menyatakan nama pemotong rumput, nombor kad pengenalan, nama syarikat dan alamat, tarikh dan masa kejadian, nama jalan serta kawasan di mana kejadian berlaku. Bawa laporan polis tersebut ke bengkel panel insuran syarikat tersebut untuk mendapatkan cermin baru.

Jadi selepas ini kalau berhadapan dengan kejadian seperti ini tenang dan jangan marah. Berhenti ke tepi, ambil gambar dan berjumpa dengan pekerja tersebut untuk berbincang.

Sumber:  Jumpa Kat MahkamahMohd Aminudin

The post Cermin Kereta Pecah Atau Retak Akibat Kerja Potong Rumput Buat 3 Langkah Ini Untuk Claim appeared first on Vanilla Kismis.
Post a Comment

0 Comments