Main ‘Kutu’ Cara Moden Guna Saving Account Sendiri. Tak Perlu Risau Kena Tipu

 

Walau pun main kutu disenaraikan sebagai satu kesalahan di bawah Seksyen 3 Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971, tapi ramai yang masih melakukanya.

Ada sebab kenapa ia tak dibenarkan, salah satunya kerana sering berlaku penipuan. Ada yang melarikan duit kutu ribuan ringgit malah lebih dari jumlah ini. Rasanya kalangan kita yang main kutu dengan kawan pun pernah jadi mangsa.

Bagi mengelakkan kejadian begini apa kata kita main kutu cara moden guna saving account sendiri. Bagi pengguna Maybank2u boleh guna Goal Saving Plan.

Guna Goal Saving Plan

Macam main kutu cara lama kita akan serah duit ikut jumlah yang ditetapkan dalam satu tempoh masa yang kita sendiri tetapkan. Cukup tempoh baru akan diserah tapi semua ini dilakukan dengan autodebit. Jadi tak perlu pakai ibu kutu.

Kita set lah sendiri kutu ini untuk apa, beli emas ke, untuk bercuti ataupun untuk renew road tax. Ikutlah apa tujuannya. Cara nak set kutu moden di Maybank2u ini boleh ikut perkongsian Wafa Ahmad

Caranya

Ramai yang suka main kutu kan. Tapi risau takut kena tipu. Pastu time emergency nak guna duit tak boleh atau susah nak tukar giliran.

Apa kata kita main kutu dengan diri sendiri je kat akaun Maybank kita saja. Caranya boleh ikut langkah di bawah

1. Mula-mula kenalah login akaun Maybank2u kita. Buka website www.maybank2u.com.my ye, bukan apps tau.

2. Dah login nanti akan jumpa ‘create goal’ (anak panah merah tu). Klik dan nanti keluar macam next gambar.

3. Okay dah klik ceate goal, akan keluar kotak macam ni. Isilah tempat kosong. Boleh set nk simpan total berapa. Setiap bulan nak deduct berapa RM. Tarikh untuk deduction berapa haribulan. Nak capai goal tu selama berapa bulan. Okay dah isi klik ‘start’.

4. Kemudian akan keluar macam ni kat skrin kita. Kena Request TAC untuk proceed kita punya Goals tu. Selesaikan hal TAC tu ye. Next.

Nota: Jangan sesekali beri TAC kepada mana-mana pihak jika diminta. Tak kisahlah untuk tujuan apa sekalipun atau mereka dakwa wakil bank sekalipun. TAC nombor kita hanya untuk kegunaan kita sahaja. JAGA NOMBOR TAC KITA!

5. Yeay! Setel dah kita punya goal saving. Bank akan auto tolak duit kita untuk masukkan dalam ‘goal saving’ ni. Janji kena ada duit untuk dia tolak nanti. Dan yang bestnya, kita boleh create seberapa banyak goal saving yang kita nak. Just tekan [Create Goal +] sebelah atas kanan tu.

6. Okay ni pulak kalau tetiba ada emergency case nak kena guna duit, terpaksa korek tabung jugak. No hal, benda boleh setel.

– Ada 3 titik dalam bulatan goals kita tu, klik situ.
– Dah tekan akan keluar kotak hitam tertera remove goal. Klik situ.

 

7. Next akan keluarlah macam ni. Tekan remove goal, nanti kena masuk nombor TAC untuk proceed step ni. Dan selepas kita remove goal, nilai duit yang dah saving akan masuk ke dalam akaun kita semula. Beres.

Tapi bila kita dah buat goal saving ni, kalau boleh cuba untuk istiqamah. Baru lah goal kita akan tercapai dengan jayanya.

Okay. Dah tak payah main kutu dah.

Sumber:Wafa Ahmad

Artikel berkait:

Gaji RM2,50 Tapi Boleh Simpan Sampai RM750 Sebulan. Caranya Guna Formula 30:60:5:5

Kerja Biasa-Biasa Tapi Boleh Simpan RM12k Dalam Tempoh 3 Bulan. Pemuda Ini Buktikan…

 

The post Main ‘Kutu’ Cara Moden Guna Saving Account Sendiri. Tak Perlu Risau Kena Tipu appeared first on Vanilla Kismis.




Post a Comment

0 Comments