Tulis Ucapan Hari Raya Berserta Nom Acc Bank, Polis Ini Sekolahkan Netlzen Rlsiko Anda Di Sc4m

Semalam kita meraikan Hari Raya Aidilfitri selepas sebulan berpuasa. Dalam keadaan PKPB, seluruh rakyat Malaysia diminta untuk mematuhi segala perintah dan SOP yang telah dikeluarkan oleh pihak kerajaan dalam meraikan hari raya tersebut.

Disebabkan pergerakan yang terbatas,sudah pasti ucapan raya yang akan menjadi penganti diri dalam mengirim ucapan raya dan memohon maaf antara satu sama lain.

Namun, jika dilihat pada akhir-akhir ini, ramai yang memberikan ucapan raya mengikut ‘trend’ dan meninggalkan nombor akaun bank mereka dilaman media sosial untuk dimasukkan duit raya.

Disebabkan viral ucapan seperti itu, seorang polis yang dikenali sebagai Hafizul Jamalil di laman twitter mendedahkan bahawa anda sebenarnya sedang membah4yakan diri anda kepada sc4mmer. Ikuti penjelasan lanjut daripada beliau.

“Guna ak4l sikit dok tunjuk sangat no acc merata2, acah2 nak soh org bg duit raya. Kena sc4m nnti, nang1s2 dtg balai.. “saya pun xtau macam mana diorg boleh dapat nama penuh & no acc saya”. Tak m4rah just pesan ja..” tulis beliau.

Disebabkan nasihat beliau itu tidak diendahkan oleh segelintir pengguna media sosial dan mempersoalkan bagaimana sc4mmer boleh berlaku, beliau membuat penjelasan yang lebih lanjut.

“So.. Ingatkan korg ni boleh la dengar nasihat.. Tp sbbkan korg ni jenis berl4gak pandai.. Eh.. Mana ada apa2 la share no acc bleh kena sc4m.. Mana bleh kuar duit klo tau no acc n nama penuh.. Xpe kot.. Acc ada rm20 je.. Lawak nya… Okay.. Aku wat la satu thread ni..

Sc4mmer dh dpt nama penuh & detail acc.. So.. Jgn terkejut dr situ dia bleh dptkn no fon, simple je.. Soc med.. Bila dh ada no fon.. Dia dh bleh call.. Hello.. Ni encik (nama penuh dah ada).. Pemilik acc (no acc dh ada) bank (nama bank dh ada).. Kita pun.. Oo dia tau semua tu..”

“Tanya la knapa ya cik.. Dri situ dh bleh mula.. “akaun cik terlibat sbg mule acc, or terlibat dlm k3s rasu4h nilai sekian2, sy akan hubungkn encik dgn ibu pjbt polis / ibu pjbt kastam / ibu pjbt sprm utk bercakap dgn pegawai sana..”

“Haa.. So.. Cuak? Pastu pihak pegawai akan cerita la akan keluarkan war4n t4ngkap dlm masak 24jam.. Semua akaun akan beku n so on.. So pegawai tu suggest if nk selamat duit dlm tu, transfer ke akaun ni dlu.. Kna g bank, dia akan instructkan..”

”Sebabkan korg pan1k.. Risau duit dlm akaun2 korg yg simpan brtahun tu.. Xfikir pjg.. Plus sc4mmer pn ckp jgn bgtau org lain jgn libatkan polis lain, biar dia tlg n so on.. Korg pun bergegas ke sana.. Transfer.. Sbb bila pan1k ni, korg xdpt fikir rasional.”

“Once dh transfer, habis la simpanan2.. Habis la duit.. Beberapa hari lpas tu, korg akan buat muka lepat, dtg balai, buat repot.. Pegawai peny1asat kes komersil mesti akan tnya “cik pernah tak share apa2 detail acc di media social sebelum ni, mcm nama penuh or birthday?”

“Waktu tu kau akan nang1s depan pegawai penyiasat tu.. Just remember, sc4mmer ni berkursus mcm korg amik diploma tu, semata2 utk h4ck & t1pu orang.. Mostly diorg bukan berada di malaysia pun.. Tp nombor, nombor malaysia.. If nombor pelik2 xpa lagi.”

“So.. Tu je la aku nak nasihat korg.. From just a simple personal detail, diorg boleh korek dlm soc med ni or h4ck korg utk tau detail2 ni.. Aku dh ckp, diorg bkn g kuarkn duit acc yg ko sebarkn tu.. Tp sc4mmer ada cara dia.. Sbb tu ayat 1st aku “guna akal”.”

“Dan aku xckp pun dia akan h4ck akaun utk keluar duit dr acc korg tu.. Tp dia akan sc4mm korg berdasarkan detail yg dia ada.. Plus ada brader td ckp wat apa nk t4kutkn org.. Haha.. Byk kerja lain aku bleh buat, buat apa aku nk t4kutkn korg? Blaja la sikit ttg J3nayah Komersil.”

“Sbb apa? Sbb aku kesian.. Dtg balai , buat repot.. Duit simpanan 10 tahun, berpuluh tahun habis.. What can we do, we investigate, duit dh pun transfer ke luar negara.. So.. You reap what you sow.. Tak paksa pun suruh remove no acc tu. Terpulang. Take care guys” tulisnya.

So.. Ingatkan korg ni boleh la dengar nasihat.. Tp sbbkan korg ni jenis berlagak pandai.. Eh.. Mana ada apa2 la share no acc bleh kena scam.. Mana bleh kuar duit klo tau no acc n nama penuh.. Xpe kot.. Acc ada rm20 je.. Lawak nya… Okay.. Aku wat la satu thread ni..

— Hafizul Jamalil (HafizulJamalil) May 24, 2020

Perkongsian tersebut telah mendapat hampir 16.5 ribu tweet dan 14 ribu tanda suka oleh warganet.

Rata-rata netizen bersetuju dengan pendapat beliau.

Semoga jadi pengajaran buat kita semua dan tidak sewenangnya mendedahkan maklumat peribadi kita kepada umum.

Sumber : utusanrimbabara




Post a Comment

0 Comments