(Video) “Seperti Lingkaran UFO,” Saintis Dakwa Temui Haiwan Terpanjang Dalam Laut Australia

Para saintis yang menjelajah laut dalam di pesisir Australia dipercayai telah menemui sebanyak 30 spesies laut yang baharu dan ia mungkin haiwan terpanjang yang pernah dilihat.

Penemuan itu adalah hasil ekspedisi ke dalam gaung bawah laut Australia Barat. Salah satu penemuan terbesar adalah siphonophore yang berukuran kira-kira 150 kaki (46 meter).

Siphonophores adalah pemangsa laut dalam yang terdiri dari banyak klon kecil yang terkumpul sebagai satu dan tersebar seperti tali panjang tunggal di dalam air. Penyelidik berpendapat siphonophore ini mungkin yang paling panjang dijumpai.

Gambar:The Guardian

Ekspedisi itu juga mengumpulkan sejumlah haiwan laut dalam lain yang disyaki penyelidik belum didokumentasikan termasuk sotong gurita, timun laut ekor panjang, span kaca dan hidroid raksasa pertama iaitu koloni haiwan yang kelihatan seperti obor-obor terbalik yang pernah dilihat di Australia.

Memetik laporan The Guardian, saintis penyelidikan kanan di Muzium Australia Barat, Nerida Wilson, yang mengetuai ekspedisi itu mengatakan penemuan siphonophore yang panjang itu datang dalam keadaan yang tidak dijangka oleh para penyelidik. Kenderaan yang digunakan dalam penyelidikan itu menyelam sejauh 4, 439 meter, tetapi siphonophore hanya ditemukan ketika kenderaan itu kembali ke permukaan sekitar 630 meter.

Ekspedisi ini diketuai oleh Schmidt Ocean Institute, sebuah kumpulan yang menyokong penyelidikan oseanografi termasuk penyediaan kapal penyelidikan dan kenderaan yang dikendalikan dari jarak jauh yang tidak dimiliki oleh pemerintah Australia dan institusi saintifik.

” Walaupun kawasan itu dilindungi, kita sebenarnya tidak tahu apa yang tinggal di sana. Kami benar-benar ingin mendedahkan kepelbagaian biologi di sana,” kata Wilson.

Sumber: The Guardian, AJ Plus

The post (Video) “Seperti Lingkaran UFO,” Saintis Dakwa Temui Haiwan Terpanjang Dalam Laut Australia appeared first on Siakap Keli.
Post a Comment

0 Comments