TNB Terkini Tiada Bil Fizikal Dihantar Ke Rumah,Check Bil Elektrik Secara Online Di Aplikasi Dan Lama Web

Tenaga Nasional Berhad (TNB) telah pun mengumumkan di laman Facebook mereka, TNB Careline bahawa operasi bacaan meter dan penghantaran bil fizikal di premis akan dihentikan sementara waktu dari 20-31 Mac 2020 demi keselamatan korang dan warga kerja TNB.

Untuk pengetahuan korang, pelanggan yang menerima bil pada tarikh 20-31 Mac akan dikira secara anggaran berdasarkan penggunaan sebelumnya.

Menurut TNB, perkhidmatan bil bercetak bermula dari 20 Mac 2020 akan dihentikan buat sementara waktu sehingga diberitahu kelak. Sepanjang tempoh PKP ini, anda boleh menyemak bil menerusi laman web myTNB atau memuat turun aplikasi myTNB untuk Android atau iOS.

Sebagai contoh, sekiranya korang menerima bil bulan sebelumnya sebanyak RM100, bil terkini juga akan dianggarkan sebanyak RM100.

Bil tersebut akan diselaraskan apabila pembaca meter mereka mengambil bacaan sebenar di premis pada bulan hadapan (bergantung kepada keadaan semasa).

Untuk panduan menggunakan aplikasi myTNB, boleh lihat artikel ini – Pantau Dan Bayar Bil Elektrik Lebih Mudah Dengan Aplikasi myTNB.

Selain itu, bil baru akan dianggarkan berdasarkan penggunaan bil bulan sebelumnya. Contohnya, jika bil bulan sebelum adalah RM100, bil terbaharu anda akan dianggarkan pada jumlah yang sama, RM100. Amaun bil tersebut akan diselaraskan semula setelah kakitangan TNB membuat bacaan sebenar di kediaman anda selepas PKP tamat.

Oleh yang demikian, bil fizikal bagi tarikh-tarikh tersebut tidak akan diserahkan ke rumah korang.

Salinan bil terkini boleh didapati melalui portal myTNB di www.mytnb.com.my atau aplikasi myTNB yang boleh dimuat turun dari Google Play Store atau App Store.

Jika korang mempunyai sebarang pertanyaan, boleh hubungi mereka di talian 1-300-88-5454 atau email kepada tnbcareline@tnb.com.my

Apa Pendapat Anda Dah Baca, Jangan Lupa Komen Yang baik baik je. Terima Kasih.

Sumber : TNB careline fb , remaja.my
Post a Comment

0 Comments