Individu Rakam Anggota Polis Bertugas Semasa ‘Roadblock’ Hadapi Tindakan Tegas – Ketua Polis Negara

Individu yang membuat rakaman video atau mengambil gambar anggota polis yang bertugas di sekatan jalan raya dengan tujuan memberikan persepsi negatif terhadap media sosial akan menghadapi tindakan tegas, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador.

“Mereka melakukan misi yang mulia dengan matlamat mehentikan rantaian COVID-19 untuk menyelamatkan rakyat,” katanya kepada Bernama di Bukit Aman di sini.

Abdul Hamid berkata anggota polis di sekatan jalan raya terdedah kepada risiko jangkitan COVID-19.

“Individu yang melakukan itu (merakam dan mengambil gambar dengan niatan untuk menghantar imej yang buruk kepada polis) diingatkan bahawa terdapat banyak pihak yang mengawasi anda dan menunggu untuk menangkap anda.

“Sekiranya mereka keluar untuk membeli barangan, ia tidak menjadi masalah, tetapi jika mereka sengaja keluar untuk merekodkan sekatan jalan raya, maka adalah satu kesalahan kerana pihak polis yang melaksanakan tugas mereka bukan untuk difilemkan, “katanya lagi.

Beliau berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) sentiasa berusaha untuk memastikan keselamatan kakitangan bertugas di sekatan jalan raya dan mereka juga harus mematuhi pendirian sosial.

Abdul Hamid berkata beliau keluar dan melihat semua anggota polis di sekatan jalan ini memakai topeng dan sarung tangan, dan menggunakan ‘sanitizer’.

“Apabila mereka memberhentikan kereta, mereka tidak boleh mendekati atau menyentuh mana-mana bahagian, ada prosedur operasi standard untuknya. Mereka hanya boleh bertanya pemandu di mana dia pergi dan selepas itu, perlu membersihkan tangan mereka,” katanya.

– BERNAMA

The post Individu Rakam Anggota Polis Bertugas Semasa ‘Roadblock’ Hadapi Tindakan Tegas – Ketua Polis Negara appeared first on Siakap Keli.
Post a Comment

0 Comments