(Video) Doktor Muda Maut Kena Strok, Dipercayai Kerana Bertugas 35 Hari Tanpa Henti Tangani COVID-19

SEORANG doktor perubatan di China dilaporkan meninggal dunia akibat strok setelah bertugas di barisan hadapan dalam pandemik COVID-19 selama 35 hari berturut-turut.

Dr. Dong Tian, 29, meninggal dunia pada Sabtu di sebuah hospital di Hubei, seminggu sebelum hari lahirnya yang ke-30.

Berdasarkan laporan media tempatan, doktor tersebut yang menjaga ayahnya yang sakit di rumah, secara sukarela kembali bertugas semula ke hospital pada akhir Januari lalu kerana wabak COVID-19 telah menular dengan cepat di wilayah Hubei itu.

Dr. Dong Tian, hero warga Hubei. Gambar: Daily Mail

Dia bertugas di barisan hadapan selama 35 hari berturut-turut tanpa henti sehinggalah dia rebah pada 29 Februari.

Dia direhatkan dan diletakkan di bawah isolasi untuk menjalani kuarantin.

Namun, doktor yang juga anastetik itu dikejarkan ke hospital apabila secara tiba-tiba mengalami sakit kepala dan hilang keupayaan bercakap semasa dia dikuarantin.

Selepas menerima rawatan di bawah Unit Rawatan Rapi (ICU) selama 19 hari di sana, akhirnya pada 21 Mac lalu, Hospital Awam Zhijiang – tempat dia bertugas mengesahkan dia telah menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Orang awam memegang kain rentang bertulis “Selamat datang hero anti Coronavirus, Dong Tian”. Gambar: Daily Mail

“Komrad Dong Tian adalah seorang yang efisien dan proaktif dalam menjalankan tugasnya. Dia menghormati semua ketua dan sangat baik dengan rakan-rakan setugasnya.

“Dia menggunakan hidupnya untuk menunjukkan kasih sayangnya sebagai seorang doktor. Dia mengorbankan masa mudanya dan semangat untuk kerjaya perubatannya,” maklum pihak hospital.

Sewaktu Dr. Dong bertugas di bilik perubatan. Gambar: Daily Mail

 

Sumber: Daily Mail, Twitter

The post (Video) Doktor Muda Maut Kena Strok, Dipercayai Kerana Bertugas 35 Hari Tanpa Henti Tangani COVID-19 appeared first on Siakap Keli.
Post a Comment

0 Comments