(Video) Dorian Kekal Taufan Terkuat, Gerakan Ganas Musnahkan Beberapa Negeri Di Amerika Syarikat

Siklon pasca tropika Dorian telah membuat pendaratan di Nova Scotia, Kanada, dengan gelombang ribut berbahaya dan angin kencang, selepas menyerang pantai Massachusetts awal hujung minggu ini.

Walaupun ribut telah beralih secara rasmi dari taufan ke dalam siklon pasca tropika, kesannya kekal kuat dengan anggaran angin berkekuatan maksimum di daratan sehingga 110 mph.

Lebih 207,000 orang di Nova Scotia kehilangan kuasa kerana badai, menurut Nova Scotia Power.

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau berkata beliau telah diberi taklimat mengenai perkembangan terkini ribut itu.

“Keselamatan orang Kanada adalah keutamaan kami dan kami bersedia membantu Atlantic Canada melalui ribut ini,” tulisnya di Twitter.

Pegawai AS mengatakan penduduk dapat menjangkakan badai yang hebat di kebanyakan pantai timur laut dan tengah Atlantik seperti Dorian, kini menjadi ribut Kategori 2, lebih dekat dengan Kanada.

Dorian melanda Outer Banks di Carolina Utara sebagai badai Kategori 1 dengan angin mampan 90 mph, mengatasi pulau-pulau penghalang dengan hujan lebat, angin kuat dan banjir bahaya.

Menurut The Associated Press, sekurang-kurangnya empat orang mati di bahagian tenggara negara itu dan hampir 250,000 rumah serta perniagaan tanpa kuasa elektrik pada Jumaat lalu.

Sekurang-kurangnya, 20 tornado dilaporkan di Carolinas pada hari Khamis lalu. Satu tornado merobohkan Emerald Isle, North Carolina dan satu lagi dilaporkan di Little River, South Carolina, di mana seorang penduduk memberitahu ABC affiliate WPDE bahawa ‘kedatangannya’ seperti kapal terbang yang sangat besar melalui kawasan itu.

 

Sebelum mendekati Amerika Syarikat, Dorian menyelar Bahamas pada petang Ahad sebagai badai Kategori 5  dan antara badai Atlantik yang paling kuat.

Pegawai mengatakan sekurang-kurangnya 43 orang mati di Bahamas kerana Dorian.

Kredit: ABC news
Post a Comment

0 Comments