Raja Permaisuri Agong Bersuara Isu Menyahaktifkan Akaun Laman Sosial

“ Please, saya menyahaktifkan akaun saya bukan kerana saya kecewa, sedih atau marah dengan komen-komen mereka. Saya tidak baca mahupun menyedari perkara itu,” katanya menerusi paparan skrin yang dimuat naik di halaman Facebook House of Pahang, petang Jumaat.

“Ia tiada kaitan dengan posting-posting berkenaan… saya ada sebab-sebab peribadi,” tulis baginda memberi pencerahan mengenai penyahaktifan akaun Twitter baginda sejak Rabu.

Bagaimana pun Raja Permaisuri yang di pertuan agong itu yang memiliki akaun Twitter @cheminahsayang bagaimanapun menafikan keputusan baginda itu disebabkan oleh komen n3g4tif segelintir netizen. Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dalam dunia Twitter kerana menyahaktifkan akaun laman sosialnya pada Rabu akhirnya telah terjawab.

Ia nya dipercayai ia merupakan komen baginda bagi mengulas punca penyahaktifan akaun Twitter tersebut.Tanpa mengulas lanjut, Tunku Azizah menulis bahawa keputusannya tersebut dibuat atas sebab-sebab peribadi.

” Sementara itu, Firdaus Asraf salah seorang pemuda yang mengeluarkan kata-kata biadab terhadap Tunku Azizah tampil membuat permohonan maaf, pada petang Khamis. Tindakan itu dipercayai dilakukan selepas individu terbabit menerima kecaman warga maya.

“ Ampun tuanku beriburibu ampun, seandainya Raja Permaisuri Agong membaca warkah ini, patik memohon segala keampunan tuanku dan patik bersedia mengadap tuanku untuk memohon maaf seandainya Raja Permaisuri Agong berkenan menerima patik. “Sesungguhnya patik tidaklah mengharap apa-apa melainkan pengampunan Raja Permaisuri Agong. Patik yang merendah diri, Firdaus Asraf,” katanya.

Warganet pada Khamis lalu telah melancarkan kempen dengan tanda pagar iaitu #AmpunTuanku bagi “memujuk” Tunku Azizah mengaktifkan semula akaun Twitter rasminya@cheminahsayang.

Kelihatan baginda seorang yang amat sensitif kepada persekitaran, sangat peka kepada segala jenis emosi. Keakraban baginda Raja Permaisuri Agung dengan rakyat disifatkan sebagai kurniaan Ilahi.

Akaun Tunku Azizah telah ‘hilang’ dari radar Twitter bukan shj menggemparkan netizen, malah ia juga mengundang hiba khususnya buat pengikut baginda di laman sosial. Kemunculan Tunku Azizah menerusi laman Twitternya yang mempunyai lebih 235000 pengikut itu ternyata menjadi suatu fenomena di negara kita baru baru ini.

” Dah…Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.”

Sumber:nyetjito
Post a Comment

0 Comments