Nasir terkilan Amy tak sempat beri penghormatan terakhir pada Yazit

PEMAIN gitar bass kumpulan Search, Nasir Taib mengakui terki1lan penyanyi utama kumpulan itu, Suhaimi Abdul Rahman atau dikenali Amy Search tidak sempat pulang dari Jakarta, Indonesia bagi memberi penghorma@tan tera@khir kepada pemain dram, Allahyarh@am Yazit Ahmad yang meni1nggal dunia pagi tadi.

Nasir yang juga pengasas utama kumpulan rock terkemuka tanah air bersama Allahyarham Yazit berkata, pihaknya menerima panggilan daripada Amy hari ini menyuarakan permohonan maaf kepada beliau, ahli Kumpulan Search lain dan ahli keluarga Allahyarham kerana tidak sempat pulang disebabkan tuntutan kerja.

Menurutnya, Amy juga berasa terkilan kerana tidak dapat bersama dengan seluruh ahli kumpulan Search bagi menziarahi je3nazah Allahya@rham Yazit yang selamat dikebuvmikan di Tanah Perkuburan Raudatul Sakinah, Taman Selasih di sini petang tadi.

“Saya berpesan kepada Amy sekiranya sempat pulang, maka cubalah pulang kerana kesemua ahli kumpulan Search sudah bersaudara sejak 40 tahun lalu.

“Sekiranya sempat, baliklah dan jika tidak, saya anggap ini ketentuan takdir. Apapun, selama 40 tahun kami susah senang bersama, setiap ahli keluarga Search tiada galang ganti dan saya tidak dapat terima apabila kami tidak lengkap,” katanya dengan nada se3bak.

Nasir Daud menahan se3bak semasa majlis pengebuumi@n pemain drum kumpulan Search, Yazit Ahmad di Masjid Salahuddin Al-Ayubi, Kuala Lumpur.

Nasir berkata, selain beliau, anggota Kumpulan Search lain seperti Kid (Hamzah Abdul Taib) dan Nordin (Taib) sudah menzi1arahi Allahya@rham sewaktu menerima rawatan di Unit Ra@watan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur (HKL) malam semalam.

Menurutnya, Alla@hyarham Yazit sangat rapat dengannya dan sangat mengenali hati budi masing-masing disebabkan keserasian permainan muzik antara mereka berdua selaku pemain gitar bass dan dram.

“Keh1ilangannya memberi ke3san besar dalam hidup saya kerana All@ahyarham Yazit merupakan tangan kanan saya sepanjang memperjuangkan muzik Kumpulan Search sejak 40 tahun lalu.

Patutlah Amy Search tak muncul di penge3bumian Yazit. Ini sebabnya

PENYANYI rock lagenda Amy Search meluahkan rasa terki1lan apabila tidak dapat hadir pada majlis pengebvumian Yazit Ahmad bagi penghormatan tera@khir buat pemain dram kumpulan itu.

Amy atau nama sebenarnya Suhaimi Abdul Rahman berkata, dia mempunyai komitmen sebagai komentator pada program Golden Memories Asia di Jakarta, Indonesia.

“Saya dengan rendah hati menyampaikan salam ta@kziah di atas kepulangan Yazit ke Rahm@atullah hari ini.

Amy (tengah) bersama Yazid (dua dari kiri) dan anggota kumpulan Search.

“Saya minta maaf kerana masih perlu melunaskan tanggungjawab sebagai komentator bagi Golden Memories Asia yang masih akan bersiaran langsung pada malam ini,” katanya menerusi kenyataan yang diberikan kepada pihak media pada Khamis.

Vokalis berkenaan terikat dengan tugasnya sebagai komentator di program Golden Memories Asia untuk siaran Indosiar di Jakarta, Indonesia.

Dalam pada itu, Amy yang bersed1ih dengan pem3ergian Yazit turut memohon maaf kepada keluarga Allah2yarham kerana tidak dapat menziara@h dan menghadiri majlis pengebumi@annya hari ini.

“Sekali lagi salam takzia@h buat seluruh keluarga Yazit. Semoga tabah menghadapi pem3ergiannya.
Saya minta maaf kerana masih perlu melunaskan tanggungjawab sebagai komentator bagi Golden Memories Asia yang masih akan bersiaran langsung pada malam ini.

“Semoga segala amalannya sepanjang di dunia diperhitungkan dan roh beliau dicucuri rahmat,” katanya.
Terdahulu, pemain dram kumpulan Search, Yazit menghe3mbuskan n@afas ter@akhir akibat kerosa@kan ota@k selepas bertarung nya@wa sejak Selasa lalu, di Pusat Ra@watan Rapi (ICU), Hospital Kuala Lumpur kira-kira pukul 11.53 pagi Khamis.

Allahyarham meninggalkan seorang balu Ramlah Ahmad dan mempunyai tiga orang anak (termasuk anak tiri hasil perkahwinan terdahulu Ramlah).

Yazit sebelum ini pernah beberapa kali dimasukkan ke hospital selepas mengalami se3sak na@fas selain menghidap penya@kit pa@ru-paru berair dan kerosak@an pada buah pi1nggang.

sumber: astroawani
Post a Comment

0 Comments