Driver Kancil Lejen Ini Masih Lagi Jadi Tanda Tnya

Kereta sebenarnya direka untuk ianya bergerak di atas jalan raya dan mengangkut penumpang daripada membawa barangan, walaupunbagaimanapun kadangkala kenderaan lasak sperti SUV – “Sport Utility Vehicle” membenarkan penggunaan kereta di luar jalan raya. Lain pula cerita yang dpt di ceritakan dibwah ini

Sebuah kenderaan yang dipanggil kereta Kancil bvruk yang telah di viralkan telah disiita pada Jumaat yang lalu, akan tetapi identiti pemandu mist3rinya terus menimbulkan tanda tanya pada warganet.

Dapat diilihat di lebih dari tiga negeri yang berbeza, orang ramai agak p3lik bagaimana ia dapat dipandu sejauh beratus ratus kilometer perjalanan dengan keadaan pintu hampir tercabut dan keadaan kereta yang amat sudah uzur.

Bagi sesiapa yang ingin melihat lebih banyak gambar ‘Kancil lejen’ ini, kumpulan sosial media iaitu Facebook Aurizn Malaysia sempat membuat perkongsian di alam maya.

Menurut laporan Sin Chew Daily, pemilik kenderaan ini bukanlah ia berasal dari Raub seperti yang diperkatakan sebelum ini. Pemandu mist3ri ini sebenarnya dari Pulau Pinang dan keluarganya sekarang tinggal di Ibu kota Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, kelibat kenderaan ini sebelumya dilihat di pekan Raub Pahang, Dikhabarkan oleh kerana bapanya membeli dan pernah tinggal di ladang getah di kawasan itu. Justeru, Kereta ‘Kancil lejen’ ini bukanlah asing lagi bagi kebanyakan orang tempatan yang tinggal di pekan Raub Pahang.

Rata rata warga alam maya begitu hairan bagaimana Kancil ini boleh bergerak beratus-ratus kilometer dengan keadaannya yang amat t3ruk sekali.

Di suatu temubual dengan Sin Chew Daily, seorang mekanik tempatan yang mengenali bapa kepada pemandu itu berkata dia telah pun menjual beberapa buah kereta kepadanya.

Difahamkan, kereta pertama yang dijual kepadanya telah dir0sakkan kerana ia diparkir secara h4ram dan ditarik balik ke bengkel.

Jelasnya “ Saya jual kereta lain kpadanya, sbuah Kancil cc660, krn dia beritahu saya bahawa anak lelakinya memerlukan kreta sendiri”.

Menurut mekanik itu lagi, pemandu kereta Kancil ini sudah pun berusia sekitar 40 tahun dan belajar di Singapura serta dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dengan fasih sekali.

Oleh disebabkan penyakit m3ntal pada nya, dia terus memandu Kancil bvruk itu di sekitar Malaysia.

Mungkin ramai berfikir lelaki itu tidak mempunyai wang untuk membeli sebuah kereta baharu, namun seorang peniaga mie yang mengenali pemandu Kancil bvruk itu berkata dia sebenarnya mempunyai wang tunai, sambil memberitahu dia sering datang ke gerainya pada sekitar tahun 2016.

Tambahnya lagi “ Dia akan datang ke gerai saya untuk bungkus makanan pada Tahun Baru Cina. Dia ada tanah di Raub dan biasanya akan bayar dengan jumlah wang tunai yang agak besar. Dia kelihatan agak normal,”

Akan tetapi sejak pmilik Kancil itu telah meniinggalkan Pekan Raub, pemilik gerai mie itu tidak lagi mendengar sebarang berita mengenainya sehinggalah kisah Kancil bvruknya telah tular di media sosial baru baru ini.

Difahamkan Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Selangor Superintendan Azman Shari’at berkata, kereta itu telah disita oleh kerana tidak sesuai digunakan di atas jalan raya berikutan keadaannya terlalu amat uzur.

Azman berkata, pemilik kereta itu dibenarkan untuk mnuntut semula kenderaan bekenaan, namun perlu melakukan pemeriksaan bagi memastikan ia selamat digunakan di jalan raya.

“ Kreta itu perlu melakukan pemeriksaan dengan Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ bagi menentukan sama ada ia boleh digunakan atau sebaliknya.

“ Jika tidak, pemilik perlu menyelenggara kenderaan itu mengikut spesifikasi ditetapkan pihak berkuasa sebelum dibenarkan untuk digunakan di atas jalan,”

Difahankan “Ia bukan saja memb4hayakan ny4wa individu yang memandu kereta itu, malah boleh mengundang risiiko kepada pengguna jalan raya lain,” katanya memetik di Harian Metro.

Dah baca jgn lupa share Yer..Like lubokviral\

Sumber:
Post a Comment

0 Comments