16 Lokasi Wajib Singgah Kalau Bercuti Di Cameron Highland

 

Bila ada cuti panjang hujung minggu atau musim cuti sekolah Cameron Highland selalunya masih dalam destinasi percutian jangka pendek.

Suasana sejuk dan nyaman buat kita rasa seolah-olah di luar negara. Tak dapat ke sana Cameron Highland pun jadilah. Kalau hujung minggu ini ada yang nak ke sana, pastikan anda sampai ke 16 tempat ini. Barulah berbaloi.

1. Boh Tea Center
Ada dua ladang teh Boh di Cameron Highland, iaitu Boh Tea Center Ringlet (Habu) dan Boh Tea Center Sungai Palas. Memang terbaik untuk relaks dan menikmati pemandangan indah ladang teh yang menghijau. Waktu operasi: 8.30am – 4.30pm

2. Bharat Tea
Tidak seperti lokasi Boh Tea Centre, Bharat Tea lebih senang untuk dikunjungi. Di sini juga boleh beli teh-teh keluaran Bharat Tea. Waktu operasi: 9.00am – 6.00pm

3. Big Red Strawberry Farm
Ada macam-macam produk makanan berasaskan strawberi yang korang boleh dapatkan di sini. Antaranya adalah seperti waffle, aiskrim sundae, muffin, tart, scone, milkshake dan banyak lagi.

4. Kebun strawberi
Di Cameron Highland ada beberapa kebun strawberi yang boleh dikunjungi. Di sini bolehlah petik sendiri strawberi, fefiling oversea. Antara tempatnya adalah: KHM Strawberries & Jam, Kampung Taman Sedia, Tanah Rata, EQ Strawberry Farm, Brinchang, Kok Lim Strawberry Farm, Brinchang, Raju’s Hill Strawberry Farm

5. Cactus Valley Farm
Bagi yang minat tumbuhan kaktus mesti rambang mata kalau datang ke Cactus Valley Farm ni. Daripada sekecil-kecil saiz kaktus, sampailah yang paling besar pun ada.
Waktu operasi: 8.00am-6.00pm

6. Cameron Adventurous
Siapa kata datang Cameron Highland kena buat aktiviti petik strawberi je? Korang boleh juga cuba aktiviti lasak seperti menaiki 4×4 Safari, ATV Safari dan ATV Extreme di ladang teh. Style gila kan? Dengan cuaca sejuk buat aktiviti ekstrem, confirm syok gila.
Waktu operasi: 9.00am – 6.00pm

7. Pasar Kea (Kea Farm)
Pasar sayur-sayuran yang terletak di puncak di antara Tringkap dan Brinchang. Sayurannya segar dan kebanyakkannya lebih murah berbanding tempat lain. Bukan sayur je, pelbagai jenis bunga segar juga korang boleh dapatkan disini.
Waktu operasi: 8.30am – 6.00pm

8. Pasar Malam Pekan Brinchang
Kalau pasar Kea jualannya siang hari, waktu malam boleh pergi ke sini. Jualannya sama seperti di Pasar Kea ada segala jenis sayuran dan buah-buahan yang segar jagung, strawberi & cili capsicum. Segar & manis. Susu segar old school pun ada di jual disini.
Waktu Operasi: Jumaat – Sabtu (6.00pm – 11.00pm)

9. Lavender Garden
Taman ini bukan hanya khusus untuk tuumbuhan lavender, malah ia juga menggabungkan dengan bunga-bungaan yang lain. Kalau nak try aiskrim color purple, disinilah tempatnya.
Waktu operasi: Isnin – Khamis (9.00am – 6.00pm), Jumaat – Ahad (9.00am – 7.00 pm)

10. Avant Chocolate
Avant Chocolate telah menanam strawberi dan menghasilkan coklat terbaik sejak 1995 lagi. Kalau anda peminat coklat, mesti akan rambang mata sebab ada macam-macam jenis coklat dekat sini. Aiskrim pun ada. Waktu operasi: 9.00am – 6.30pm

11. Time Tunnel Museum
Kalau korang sejenis yang suka mengimbau masa-masa dulu, muzium ini mempunyai koleksi bahan pameran yang mungkin kita pernah guna waktu kanak-kanak dulu. Barang pamerannya juga unik dan menarik.Waktu operasi: 9.00am – 6.00pm

12. Nasi Lemak Sambal Strawberi
Macam mana rasanya nasi lemak sambal strawberi ni eh? Ha, korang kena la datang sendiri untuk mencuba menu ini di 200 Seeds Café. Ada yang datang dari jauh semata-mata nak cari nasi lemak ni tau. Waktu operasi: 8.00am – 8.00pm

13.Rose Centre
Peminat bunga ros mesti ‘gila’ kalau ada kat sini.  Ada lebih daripada 100 jenis bunga mawar, termasuklah yang berwarna hitam dan hijau. Waktu operasi: 8.00am – 6.00pm

14. Taman Agroteknologi Mardi Cameron
Buat mereka yang suka bercucuk tanam, jangan lepaskan peluang untuk mengunjungi Taman agroteknologi Mardi ini. Ada bermacam macam tanaman seperti Strawberi, Markisa, Epal & bunga tanah tinggi di tanam di sini. Taman ini satu ketika dulu digunakan oleh penjajah sebagai pusat penyelidikan tanaman-tanaman seperti teh. Waktu lawatan: Di buka dari jam 8:00 pagi hingga 5:00 petang

15. Cameron Square
Satu satunya kompleks membeli belah di Cameron Highland untuk kita membeli belah.
Di dalam kompleks membeli belah ini terdapat banyak butik & kedai. Antanya 3D Art Muzium.
Bayaran masuk untuk dewasa RM18, dan untuk kanak kanak pula RM10. Waktu Operasi: Isnin – Ahad. Di buka dari 10am hingga 10pm

16. Air Terjun Robinson
Kalau nak kelainan daripada melawat ladang teh dan petik strawberi,boleh cuba aktiviti jungle trekking atau mandi manda di air terjun Robinson.

 

 

 

 

 

The post 16 Lokasi Wajib Singgah Kalau Bercuti Di Cameron Highland appeared first on Vanilla Kismis.




Lagi Menarik Di ViralSini :

0 comments:

Post a Comment

Scroll to top