Raya Korban Nanti Confirm Banyak Makan Daging, Amalkan Petua Ini Untuk Turunkan Tahap Kolesterol

 

Hujung minggu ini kita akan merai hari raya Aildiladha. Kebiasaannya ketika sambutan ini akan banyak agihan daging korban.

Sudahnya selama dua atau tiga hari selepas hari raya ini kita akan dihidangkan dengan pelbagai menu daging korban.

Akibatnya tanpa sedar tahap kolesterol pun jadi tinggi. Selain mengawal pemakanan ketika perayaan ada baiknya juga kita amalkan cara ini sebagai usaha untuk menurunkan paras kolesterol.

Cara ini disarankan oleh bekas Pegawai Penyelidik Prinsipal di Pusat Penyelidikan Sains & Teknologi Makanan MARDI, Dr. Suri Roowi.

Rasanya ramai antara kita menikmati pelbagai hidangan berasaskan daging semasa Hari Raya ini. Disertakan petua yg telah dilakukan ujian saintifik untuk membantu mengurang kolesterol secara alami. Diantaranya adalah:

1. Amalkan  minyak zaitun

Makan/minum minyak zaitun (banyak asid lemak mono tak tepu @ MUFA). Minyak zaitun telah dibuktikan dlm banyak kajian saintifik diseluruh dunia untuk kesihatan jantung.

2. Makanan tinggi fiber larut air

makan banyak sumber fiber larut air contohnya oat dan buah-buahan cth buah tin. Fiber larut air lebih tinggi keupayaan utk bantu turunkan kolesterol berbanding fiber tak larut air.

3. Oat dan barli

Makan oat dan minum barli (sumber tinggi beta-glukan). Bahan ini berupaya mengawal kemasukan kolesterol dalam darah.


4. Bawang putih bagus untuk cairkan darah

Bawang putih mengandungi allicin dan komponen sulfur). Alicin fungsinya membantu cairkan darah.

5. Limau kasturi antikolesterol

Minum jus oren, leom atau limau kasturi (kaya bahan flavanone) yang mana bertindak sebagai antikolesterol. Dalam tubuh, bahan ini membentuk bahan yg bertindak sebagai antikolesterol.

6. Teh hijau pun elok

Minum teh hijau, ia kaya bahan ECGC dan epicatechin yg boleh membantu turunkan kolesterol.

7. Minyak ikan kaya omega

Ambil suplemen minyak ikan kerana ia kaya dengan khasiat omega3.

Sumber: Dr Suri Roowi

 

The post Raya Korban Nanti Confirm Banyak Makan Daging, Amalkan Petua Ini Untuk Turunkan Tahap Kolesterol appeared first on Vanilla Kismis.
Post a Comment

0 Comments