Subhanallah ‘Hebat Sikecil Ini Membaca Surah Al-Kahfi Sama Naik Dengan Ayahnya’

“Anak ibarat kain putih,ibu bapalah yang akan mencorakkannya”. Ungkapan ini membawa maksud anak-anak yang dilahirkan ke dunia ini tidak tahu apa-apa, bahkan mereka juga tidak tahu membezakan mana yang baik dan mana yang buruk. Oleh itu, ibu bapalah  yang bertanggungjawab untuk membentuk keperibadian anak-anak mereka.

Dalam Rakaman Video berdurasi 3 minit lebih betapa si kecil ini begitu fasih menyambung ayat Al Quran Surah Al-Kahfi yang dibaca oleh ayahnya,Masya Allah begitu kagum apabila melihat sikecil ni menyambung-nyambung bacaan surah Al-Kahfi dengan baik. Bergilir-gilir dengan ayahnya membaca dari ayat 1 hingga ayat 15. Benarlah, Sabda Rasulullah Saw yang bermaksud,

“Anak yang baru dilahirkan umpama sehelai kain putih yang menunggu saat untuk dicorakkan ibu bapanya. Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Setiap kelahiran (anak kecil) dilahirkan dalam keadaan fitrah.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim).Hadis ini membawamaksud anak-anak yang dilahirkan ke dunia ini tidak tahu apa-apa, bahkan mereka juga tidak tahu membezakan mana yang baik dan mana yang buruk. Oleh itu, ibu bapalah yang bertanggungjawab untuk membentuk keperibadian anak-anak mereka.

Jom tonton video ini

Begitulah sungguh bertuah si ayah mendapat anak yang fasih membaca Al Quran dan walaupun masih kecil adik ini mempunyai bakat mengaji Al Quran dengan baik dan moga menjadi Qari suatu hari nanti.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Kekasih Jiwang

sumber : wydka Ajha kredit : islamikmedia.com
Lagi Menarik Di ViralSini :

0 comments:

Post a Comment

Scroll to top