‘Kata-Kata Akhir Seorang Ayah’ Minta Penyelamat Bantu Selamat Anak Dulu Sebelum Hilang Di Badai Ombak’

Sesungguhnya tiada siapa yang di dalam dunia sanggup mengorbankan ny4wa untuk kita, melainkan kedua ibu bapa kita, kasih mereka terlalu agung terhadap anak-anak walaupun ny4wa jadi galang ganti.
Baru-baru ini berlaku tragedi lemas di Pantai Cenang, Langkawi beberapa hari lalu, yang dipercayai telah mengorbankan pelancong berbangsa Arab, Hussain Musaad Alawfi, 51.
Tiba-tiba ombak besar membandai

Dalam kejadian tersebut, m4ngsa bersama dua orang anak lelakinya sedang bermandi manda di kawasan pantai tersebut, sebelum dengan tiba-tiba ombak mengganas dan telah menarik tiga beranak tersebut sejauh 40 meter dari pantai.

Ketiga-tiga beranak tersebut lantas menjerit meminta pertolongan, mujurlah jeritan mereka didengari oleh seorang penyelam berusia 60 tahun, dikenali sebagai Ung Eng Huan.

Bapa minta tolong selamatkan anak dulu

Menceritakan mengenai ketika kejadian, selepas mendengar jerita tiga beranak dia dengan pantas berenag ke laut untuk menyelamatkan mereka.

Pada awalnya, dia telah berjaya mendapatkan si bapa, namun dengan nada cemas si bapa meminta untuk menyelamatkan anaknya terlebih dahulu.

“Dia meminta saya menyelamatkan anaknya dahulu”

Ayah tidak dapat diselamatkan…

Ung berkata, sebagai penyelam penyelamat, risiko untuknya jika dia menyelamatkan dua orang sekaligus dalam satu masa, kerana boleh menyebabkan tekanan dan bahaya buat penyelamat juga.

Ung sempat, menyelamatkan dua anak pelancong tersebut, sejurus dibawa ke pantai dua remaja tersebut kelihatan panik kerana kelibat ayah mereka sudah tidak dapat dilihat.

“Penyelam penyelamat hanya mampu untuk menyelamatkan seorang m4ngsa dalam satu masa, risiko jika mahu selamatkan sekaligus”

3 jam baru jumpa m4yat…

Difahamkan, m4yat si ayah berjaya ditemui selepas tiga jam, dan difahamkan jenazah akan dibawa ke kedutaan Arab untuk membawa pulang ke negara asalnya.

Allahu, sunggu besar pengorbanan seorang ayah, salam takziah buat keluarga arwah dan semoga mereka dikurniakan ketabahan dalam menghadapi kehilangan ini.

Setiap yang bernyawa mesti akan kembali pada Allah SWT dan moga kita semua kembali pada Allah SWT dengan hati yang sejatera dan mendapat rahmatNya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Kekasih Jiwang

Sumber : News Straits Time

 
Lagi Menarik Di ViralSini :

0 comments:

Post a Comment

Scroll to top