Tak pernah terfikir masuk lokap, cukuplah empat malam.

Ingat lagi insiden lelaki menampar perempuan baru baru ni? Ini ulasan dia selepas dibebaskan dari tahanan lokap.

“Tidak pernah terfikir masuk lokap, cukuplah empat malam. Semua yang berlaku ada pengajaran tersendiri,” ujar lelaki yang tindakannya menampar seorang pemandu wanita gara-gara tidak memberi ‘signal’ atau isyarat Rabu lalu, tular.

Mohd Syukrey Adin, 37, berkongsi pengalamannya bersama mStar selepas insiden tersebut yang berlaku di Jalan Dato’ Keramat, Kuala Lumpur, sekali gus menyebabkan dia terpaksa ditahan dan bermalam selama empat hari di dalalm lokap.

Menurut Mohd Syukrey, tidak pernah terlintas di fikirannya untuk bermalam di atas tilam simen itu, tetapi sedar apa yang berlalu ada hikmah tersendiri.

Mohd Syukrey mencium dahi isterinya Faridah Mohd Yatim selepas dibebaskan dari lokap pada Isnin. Dia disiasat di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana melakukan khianat sehingga menyebabkan kerosakan harta benda dan Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan.

”Semua sudah tahu punca kenapa saya memukul wanita itu dan saya sudah pun menerima hukumannya dengan dua kesalahan.” Memang perit tetapi dalam masa sama saya berpuas hati kerana saya percaya apa yang berlaku dapat memberikan pengajaran kepada semua,” ujarnya.

Mengimbas kembali insiden tular itu, Mohd Syukrey sedar situasi seperti itu tidak akan berlaku jika semua pengguna jalan raya mengambil langkah berjaga-jaga dan bertanggungjawab terhadap pemanduan masing-masing. Dia juga mengaku marah jika melihat mana-mana pemandu bercakap telefon semasa memandu kerana ia boleh membahayakan nyawa orang lain, terutamanya penunggang motosikal dan pejalan kaki.

”Tetapi dalam insiden hari tu, saya pula dimarahinya. Mungkin kalau dia angkat tangan atau minta maaf benda ni tak akan jadi. ”Saya manusia, ada perasaan tapi saya tak akan suka-suka pukul orang lain. Tetapi itulah, bila keadaan tak terkawal, saya terus bertindak macam tu. ” Dalam video nampak seperti saya tumbuk, tapi sebenarnya saya hanya tolak muka dia,” katanya sambil mengakui perlu lebih bijak mengawal kemarahan selepas ini.

Ketika dalam tahanan polis, Mohd Syukrey berkata dia telah mengaku semua kesalahannya. ”Saya memang mengaku salah dengan apa yang telah saya buat. Alhamdullilah semuanya berjalan lancar. Saya dikenakan denda dan dibebaskan pada Isnin. ” Saya harap pemandu-pemandu kenderaan lain supaya lebih bertanggungjawab. Nyawa kami penunggang motosikal ni terletak di tangan anda. ” Saya dah banyak kali berdepan dengan situasi pemandu macam tu, harap insiden seperti ini tidak berlaku lagi,” katanya yang kembali memulakan tugasnya sebagai chef pada Rabu.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : mstar

The post Tak pernah terfikir masuk lokap, cukuplah empat malam. appeared first on Lubok Viral.
Post a Comment

0 Comments