Meskipun Masih Hilang, Gaji Acap Berjalan Gara gara Ini

JAWATAN Mohammad Ashraf Hassan, 29 atau Acap sebagai Juruteknologi Makmal Perubatan di Klinik Kesihatan Daerah Muar masih kekal dan menerima gaji seperti biasa.

Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye, berkata meskipun Acap dilaporkan hilang sejak 23 Mac lalu ketika mengikuti Gopeng Urban Trail 2019 dan masih belum ditemui hingga ke hari ini, perjawatannya sebagai kakitangan awam di Kementerian Kesihatan masih kekal.

“Ini kerana dia (Acap) masih hilang dan belum ditemui, daripada segi perjawatannya masih wujud.

“Bila ia membabitkan kes orang hilang, laporan mengenainya ambil sedikit masa dan dalam hal itu Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) perlu meneruskan pembayaran gaji.

“Haknya sebagai penjawat awam harus dikekalkan hingga ada keputusan muktamad berhubung kehilangannya dibuat,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Hentikan Penderaan Peringkat Negeri Perak di Mydin Mall Meru Raya di Ipoh, hari ini.

Dr Lee diminta mengulas mengenai perjawatan Acap sebagai kakitangan KKM yang gagal ditemui hingga hari ini selepas hilang sejak 23 Mac lalu.

Mohammad Ashraf dilaporkan hilang pada 24 Mac apabila pihak penganjur dan rakannya yang membuat pencarian gagal menemuinya selepas acara tamat pada 2 petang, 23 Mac lalu.

Operasi mencari dan menyelamat (SAR) yang dijalankan pelbagai pihak termasuk bomba, polis, sukarelawan, rakan dan keluarga dihentikan pada 17 April lalu selepas hampir sebulan kehilangannya.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja dan sila like share Kekasih Jiwang.

Sumber : Harian Metro
Post a Comment

0 Comments