“Jangan Nak Buat Baik Tunggu Hari Ibu Saja” PU Azman Jelaskan Isu Hari Ibu Dan Ini Yang Terjawab

Terkini PU Azman tampil lagi bagi menjelaskan kekeliruan yang sering melanda orang ramai terutamanya yang beragama Islam dalam menyambut sambutan Hari Ibu. Menerusi entri di Instagram (IG), PU Azman menjelaskan tentang hukvm sambutan Hari Ibu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ulama beza pendapat tentang hukvm sambut hari ibu. [Mazhab pertama] HARAM. Dengan hujah bid’4h dan mengikut budaya barat atau agama lain. (Mazhab kedua) HARUS dengan syarat :

1) Tidak menganggap hari ibu sebagai perayaan dalam kerangka syarak seperti Aidilfitri dan Aidiladha. Ia hanya sambutan yang berkaitan adat saja bukan ibadat.

2) Ia hanya keraian tambahan daripada meraikan ibu yang wajib dilakukan setiap hari dalam hidup seorang anak.

3) Jangan ada pembaziran dan upacara yang jelas ditegah syarak.

4) Jangan nak buat baik tunggu hari ibu saja. Bahkan wajib setiap hari, cuma pada hari ibu sekadar tambahan dengan surprise umpamanya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalam Kapsyen IG PU Azman menyatakan bahawa :

Ulama beza pendapat tentang hukum sambut hari ibu. [Mazhab pertama] HARAM. Dengan hujah bid’ah dan mengikut budaya barat atau agama lain. [Mazhab kedua] HARUS dengan syarat :

1) Tidak menganggap hari ibu sebagai perayaan dalam kerangka syarak seperti aidilfitri dan aidiladha. Ia hanya sambutan yang berkaitan adat saja bukan ibadat. 

2) Ia hanya keraian tambahan daripada meraikan ibu yang wajib dilakukan setiap hari dalam hidup seorang anak. 

3) Jangan ada pembaziran dan upacara yang jelas ditegah syarak. 

4) Jangan nak buat baik tunggu hari ibu saja. Bahkan wajib setiap hari, cuma pada hari ibu sekadar tambahan dengan surprise umpamanya. 

Moga netizen tidak bertekak dalam hal ini. Kerana ia adalah isu perbezaan pendapat. 

Yang taknak sambut hari ibu, tindakan anda barangkali lebih selamat untuk pengamalan Islam dalam hidup anda. Tapi jangan menuduh orang yang sambut hari ibu sebagai kafir kerana ia bergantung kepada niat seseorang. Walaupun dikatakan sambutan ini berasal dari agama lain, tapi jika seorang muslim yang meraikannya tidak berniat meniru prinsip agama lain bahkan intipati memuliakan ibu dalam Hari Ibu itu memang ada dalam ajaran Islam dan sambutan Hari Ibu itu hanya sekadar bakti tambahan selain bakti yang dilakukannya setiap hari terhadap seorang ibu.

Ingat, jika ada ulama yang menegahnya, maka ada juga ulama yang membenarkannya dengan syarat di atas

“Moga netizen tidak bertekak dalam hal ini. Kerana ia adalah isu perbezaan pendapat. Yang taknak sambut hari ibu, tindakan anda barangkali lebih selamat untuk pengamalan Islam dalam hidup anda.

“Tapi jangan menudvh orang yang sambut Hari Ibu sebagai k4fir kerana ia bergantung kepada niat seseorang. Walaupun dikatakan sambutan ini berasal dari agama lain, tapi jika seorang muslim yang meraikannya tidak berniat meniru prinsip agama lain bahkan intipati memuliakan ibu dalam Hari Ibu itu memang ada dalam ajaran Islam dan sambutan Hari Ibu itu hanya sekadar bakti tambahan selain bakti yang dilakukannya setiap hari terhadap seorang ibu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ingat, jika ada ulama yang menegahnya, maka ada juga ulama yang membenarkannya dengan syarat di atas,” tulisnya.

Menerusi ruangan komen, rata-rata mengucapkan terima kasih kepada PU Azman diatas penjelasan yang diberikan olehnya itu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih,Kekasih Jiwang

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kekasih Jiwang

Sumber : Gempak kredit khalifahmedia
Post a Comment

0 Comments