DIY Spice Rack Untuk Dapur Kecil. Mudah & Kemas, Tak Perlu Tebuk Dinding

 

Di dapur kita mesti ada banyak rempah ratus untuk masakan selain bahan-bahan perasa jenis serbuk. Bahan-bahan ini ada yang kita letak di tempat memasak, dalam kabinet, drawer hingga bila nak menggunakannya puaslah kita mencarinya.

Supaya tak lagi kalut mencarinya apa kata buat DIY spice organizer seperti yang dilakukan oleh Fara Amirullah. Modal cuma lebih kurang RM80 tapi hasilnya, rempah ratus ada sudut tersendiri yang kemas, senang nak cari bila memasak.

Jangan bimbang, ia tak makan banyak ruang sebab diletakkan di dinding dan kita tak perlu susah payah tebuk pun. Cuma lekat pakai hook saja. Kalau teringin nak buat boleh ikut cara yang dikongsi Fara.

Modal cuma RM80.70

Hari tu I promise nak share dengan uolls my spice organizer kan, here u go. Total RM80.70 and u get your spice organizer yang sedap mata memandang lagi memudahkan kerja memasak.

Semua item i beli kat MR.DIY and Daiso jer, tak semua barang murah itu tak cantik yee kawan-kawan.

Rumah sewa I kitchen dia kecik je kalau dok 2,3 orang kat situ memang akan berlaga punggung laa, so to save space this is the best way.

Dapur I dinding mozek, nak tebuk sayang kan so im using wall hook for my spice organizer. In shaa Allah lekat kuat sebab wall hook dari daiso ni jenis hot melt adhesive, cara nak guna i akan share kat bawah ni.

Rak and spice jar beli kat Mr.DIY je. Mana yang duduk rumah sewa and ada kitchen comel boleh cuba cara ni.

Wall hook

Wall hook dari daiso, ada yang 1kg, 3kg, 4kg I ambil yang 6kg. Harga RM5.57 per pack I beli 4 pack for 4 rack so satu rack guna 2 wall hook ni.

Rak

Rak from Mr.DIY harga RM9.50 I guna 4

Balang rempah

Spice jar ni I plan nak beli kat kedai Eco tapi nampak kat Mr.DIY harga jauh lebih murah so rembat kat sini je la, RM0.85 each I beli 24pcs baru RM20.40 murah kan.

Cara pasang

Gam pada belakang wall hook kena bakar bagi cair sikit, be carefull ye kena tangan merana. Dah cair baru tampal. Biarkaan dalam 2-3 jam baru boleh gantung rak u. Wall hook ni nak pakai kat bilik air pon boleh.

Inilah hasilnya

My spice organizer, berangan sangat nak ada pantri ala-ala farmhouse.

 

 

The post DIY Spice Rack Untuk Dapur Kecil. Mudah & Kemas, Tak Perlu Tebuk Dinding appeared first on Vanilla Kismis.




Artikel ViralSini Lainnya :

0 comments:

Post a Comment

Scroll to top