Bumi Indonesia Kehilangan Permata Unggul,Kiyai Haji Arifin Ilham DiJemput Allah SWT Di Bulan Mulia

Mendapat khabar perginya Almarhum Kiyai Haji Arifin Ilham dari paparan Instagram anaknya @alvin_411 sebentar tadi… semoga Allah menempatkan beliau bersama para solihin. Dikurniakan kebahagian di syurga buat selamanya.

Khabarnya jenazah beliau kini berada di salah sebuah hospital di Pulau Pinang. Saya sendiri belum pasti hospital yang mana satu. Cuma, sekiranya sahabat dari Pulau Pinang yg berkesempatan bolehlah merisik2 khabar proses pengurusan jenazah semoga kita dr Malaysia dapat memberi penghormatan terakhir buat almarhum.

Sesiapa yang mempunyai maklumat detail dan terkini bolehlah berkongsi pada kami.

Sebelum Meninggal Dunia, Arifin Ilham Siapkan Makam dan Kafan Sendiri

Jakarta – Ustaz Arifin Ilham pernah menuliskan sesuatu dalam postingan Instagram miliknya. Kala itu, sang ustaz menuliskan soal bagaimana jika dirinya lebih dulu dipanggil Tuhan.

Salah satu isi dalam keterangan foto tersebut adalah sang ustaz sudah menyiapkan kain kafan dan makam untuk dirinya sendiri.

“InsyaAllah kalau lebih dulu menghadap Allah, pertama salat di masjid az zikra Sentul, dan kemudian salat kedua di masjid Gunung Sindur,” buka Arifin Ilham beberapa waktu lalu.

“Kuburan di masjid Gunung Sindur yg telah arifin siapkan dengan kain kapannya,” sambungnya lagi.

Kini, postingan tersebut banyak diserbu warganet.

Posting terakhir arwah dalam instagram:

Amanat Terakhir dari Kiyai Hj Arifin Ilham 

SEDEKAH DI BULAN ROMADHON 70 KALI LIPAT

Assalaamu alaikum wa rahmatullahi wa barkaatuhu.

Diluar Ramadhon, sedekah kita kali minimal 700 X istimewanya bulan Ramadhon X 70 kali lagi, Allahu akbar.

Simaklah Kalam Allah ini dg iman, “ Perumpamaan orang yg menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yg menumbuhkan tujuh tangkai, pada setiap tangkai ada seratus biji. Allah melipat gandakan bagi siapa yg Dia kehendaki, dan Allah Mahaluas, Maha Mengetahui” (QS Al-Baqarah 261)

Rasulullah bersabda, “Barangsiapa yang membangun masjid karena Allah, walaupun sekecil sarang burung atau lebih kecil lagi, niscaya Allah akan bangunkan baginya rumah di dalam SyurgaNya” (HR Ibnu Majah). “Bersegeralah bersedekah, karena bala tidak pernah mendahului sedekah”

(HR Thabrani). “Sedekah itu dapat menghapus dosa sebagaimana air itu memadamkan api“ (HR At-Tirmidzi). Apalagi di bulan Romadhon nilainya 70 X lipat.

“Dan barang siapa melakukan amal kebaikan di dalamnya (Romadhon), maka pahalanya seperti melakukan 70 kebaikan dibanding bulan lainnya” (HR Ibnu Huzaimah).

“Seutama-utama shadaqah adalah shadaqah di bulan Ramadhan” (HR At-Turmudzi). Jangan pernah remehkan sekecil apapun amal jariyah ini, walau serupiah, walau hanya doa, sahabatku.

Marilah sama-sama kita sedekahkan Alfatihah kepada beliau..semoga ditempatkan dalam golongan orang beriman. amin.. Al-fatihah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih,Kekasih Jiwang

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kekasih Jiwang

sumber : islamik media

   

 
Lagi Menarik Di ViralSini :

0 comments:

Post a Comment

Scroll to top