Wira Akhirat Tidak Didendang Namun Dih1na Dan Dikcam Pula, Pemuda Ini Tampil Beri Penjelasan

Hukum mengurus jnzh adalah fardu kifayah bagi umat Is|am. Kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan seseorang atau sekumpulan manusia itu akan menanggung d0sa.

Penekanan sedemikian kerana pengurusan jnzh perlu disegerakan, sebagaimana sabda Rasulu||ah SAW yg bermaksud: “Janganlah kamu tangguhkan pengurusan) jnzh apabila tiba (kemtian).” (Riwayat Ibn Majah).

Justeru, tidak hairanlah, kursus pengurusan jnzh antara yang paling kerap diadakan, sama ada di msjd, surau, sekolah, hatta ia turut dianjurkan oleh pelbagai organisasi milik orang Is|am di negara ini.

Tidak cukup dengan itu, ilmu pengurusan jnzh turut dibukukan bagi memudahkan umat Is|am membuat rujukan jika ada kekeliruan atau sebagai bahan ulang kaji.

Namun begitu, ada satu lagi aspek yang mungkin jarang dibincangkan secara terbuka adalah soal kos pengurusan jnzh. Mungkin ramai yang menganggapnya sebagai satu sumbangan terakhir kepada si mti.

Sedangkan aspek itu sebenarnya cukup relevan dengan gaya hidup masyarakat hari ini yang sibuk dengan urusan kerja dan ditambah pula dengan peningkatan kos hidup.

Bagi yang berduit, soal kos itu tidak menjadi persoalan, tetapi untuk kalangan yang berpendapatan sederhana dan miskin, ia sesuatu yang mungkin membebankan.

Tambahan pula sejak akhir-akhir ini pelbagai cerita mengenai beban kos pengurusan jnzh dikongsikan di laman sosial. Terbaru kes seorang bapa yang kemtian bayinya terpaksa membawa kembali mayt bayinya ke hosp kerana tidak mampu membayar kos pengurusan jenzh yang dikenakan oleh kariah tempatnya tinggal.

Ayah mana yang tidak sedih apabila anaknya yang baru sahaja menghembuskan nafas terakhir tetapi si ayah tidak mampu untuk membiayai kos pengurusan jnzh kerana tidak cukup wang.

Begitulah yang terjadi kepada seorang ayah ini yang diceritakan oleh seorang sukarelawan Mohd Zulhairi Zainol, apabila anak kepada pemuda yang dirahsiakan identitinya terpaksa dibawa semula ke hospital apabila kos pengurusan jenazah di kawasan tempat tinggalnya didakwa dikenakan caj RM300.

Berita yang tu|ar tersebut lantas menjadi perdebatan hangat oleh wargamaya yang rata-rata mengecm pihak yang mengambil kesempatan diatas kemtian untuk membuat untung.

Oleh kerana giat membantu mereka yang mempunyai kesulitan kerana kos pengurusan jnzah yang kian meningkat, Zulhairi atau lebih mesra dipanggil Hery rasakan bertanggungjawab untuk membantu memandangkan ia adalah fardu yang dituntut oleh agama.

Menerusi pasukan #amalteam yang ditubuhkan, beliau bergerak bersama sukarelawan lain untuk menguruskan kemtian secara percuma bagi mereka yang tidak berkemampuan.

Namun begitu niat yang murni seringkali disalah erti. Dikatakan menutup periuk nasi kepada mereka yang menjalankan perniagaan mengurus jnzh, pasukan ini sering dihna dan dikecm apabila melakukan kerja amal ini.

Terkesan dengan situasi tersebut, beliau lantas mengemaskini status media sosial dengan sedikit luahan perasaan.

muke2 nie lah yg ramai kcam”….katanya kami menutup periuk nasik mereka”….

kecmm lah,hna la,ftnah la abis2”…kami mengharapkan balasan di sana,di dunia kami dah ready untuk di kcam”…..A||ah uji kami supaya kami teruskan atau tidak..jika kami stop kerana semua ini”..maknanya kami gagal apa yg telah di amanahkan.

Terima kasih volunteer yg lain sentiasa bantu hery siang dan malam,…👍👍👍👍hanya A||ah akan balas kebaikan kalian.

niat kami simple je,xnak pengurusan jenzh ini membebankan waris itu sahaja.

#amalteam

Menerusi posting tersebut, ntizen tidak putus-putus memberi kata sokongan dan berharap agar Zulhilmi tidak berputus asa dan terus melakukan kerja amal tersebut.

Diharapkan saudara Hery akan terus beristiqamah dalam melakukan kerja murni ini. Abaikan kata-kata nista kerana mereka mungkin tidak mempunyai satu perasaan yang sama seperti saudara Hery.

Semoga maju jaya dunia akhirat dan dikurniakan syurga atas amal yang dilakukan.

Amin

The post Wira Akhirat Tidak Didendang Namun Dih1na Dan Dikcam Pula, Pemuda Ini Tampil Beri Penjelasan appeared first on Lubok Viral.
Post a Comment

0 Comments