Rakam Vide0 Untuk Persenda Rakyat Malaysia, Tindakan Pendtg Acheh Ini Akhirnya Makan Diri

Daripada banyak negara di dunia, warga acheh nampaknya berminat untuk bermig rasi ke Malaysia.

Difahamkan lebih kurang 640 ribu pendtg Acheh kini telah menetap di Malaysia dan ia diperakui oleh Presiden Komuniti Acheh Malaysia, Datuk Hj. Mansyur bin Usman, 54 kepada serambinews.com yang berpangkalan di Acheh.

Menurut Masyur yang mendapat darjah kehormatan yang membawa gelaran Datuk Mahkota Panglima Wilayah oleh kerajaan Malaysia berkata, seramail 640 ribu pendtg Acheh di Malaysia, sejumlah 25 ribu sudah memiliki perniagaan di negara kita.

Jika dilihat jenis perniagaan yang dijalankan, kebanyakkan mereka ini lebih menumpukan kepada perniagaan kedai runcit dan pemborongan. Banyak kedai runcit Acheh wujud umpama cendawan tumbuh selepas hujan di sekitar kawasan kependudukan padat sekitar kota besar di Malaysia.

Menumpukan perniagaan di kawasan berpendapatan rendah seperti PPR, setingan dan kawasan perumahan yang majoritinya masyarakat melayu, kegiatan ekonomi kelompok ini jelas mendapat tempat dan bertapak kukuh dinegara kita.

Apa yang pasti mereka ini majoritinya tinggal melebihi tempoh di Malaysia. Berbekal paspot dan pas lawatan sosial yang tamat tempoh, ia bukan satu masalah besar kepada mereka apabila mampu keluar masuk melalui sempadan perairan negara yang mudah bolos.

Walau bagaimanapun, diharapkan pihak berkuuaasa disarankan melihat perkara ini dengan lebih serius agar kegiatan mereka ini dapat dibendung bagi mengelakkan kerugian kepada negara dan menutup peluang rakyat Malaysia sendiri dalam melopori bidang perniagaan di negara sendiri.

Namun begitu apa yang ingin dikongsi adalah berkaitan satu vide0 yang tular di media s0sial baru baru ini.

Dikatakan seorang pegawai p0|is telah mendapatkan khidmat menggunting rambut di sebuah kedai milik warga acheh.

Melalui vide0 yang dipaparkan, ternyata tukang gunting rambut warga acheh tersebut umpama sengaja membangkitkan kemrhan pelanggannya dengan memberi perkhidmatan yang sangat mengecewakan.

Dilihat sengaja bersikap sambil lewa dan biadap, reaksi tukang gunting tersebut membangkitkan kemarahan peg p0|is tersebut.

Tambahan pula, video yang sengaja dirakam itu dibuat bagi tujuan dimuat naik ke laman sosial komuniti indonesia dengan niat memper|ekehkan rakyat Malaysia.

Apabila sedar bahawa tindakannya itu sedang memakan diri, beliau lantas menangis dan bersujud di kaki pelanggan.

Berang akan tindakan pendtng acheh itu, peg p0lis tersebut lantas meminta pengenalan dirinya dan dimaklumkan bahawa paspotnya tiada.

Rata-rata netizen yang melihat vide0 tersebut ternyata geraamm dengan tindakan pendtg acheh tersebut dan memberi sokongan kepada peg p0lis yang menghamumunnya akibat mempersendakan pelanggan.

Ternyata pendatang acheh ini silap percaturan dan tindakannya memakan diri.

“Polis Malaysia Mengamuk di Kedai Orang Aceh, Resiko Hidup di Negeri Jiran”.Okay, itu tajuk kebanyakkan page “jiran” kita. .Tapi kalau korang tonton video ni korang nilai sendiri kenapa abang polis ni marah sangat2 kat mamat Aceh ni..Dah tonton nanti, komen ye tajuk yang sesuai untuk video ni sebab ada selingan sinteron. Hahaha 😂

Posted by TEHPANAS on Friday, April 19, 2019

Apa reaksi anda ttg kebanjiran kaum pndtg ini di Malaysia. K0ngsikan kepada kami di ruangan komwn agar suara anda dilihat dan diberi perhatian yg sewajarnya oleh pihak berkausa.

Sumber vide0 : tehpanas

The post Rakam Vide0 Untuk Persenda Rakyat Malaysia, Tindakan Pendtg Acheh Ini Akhirnya Makan Diri appeared first on Lubok Viral.
Post a Comment

0 Comments