Photographer Tunaikan Amanah Terakhir Arwah Si Ibu Kelihatan Suami Tenang Bersama Anak Lima Bulan

Berkaca air m4ta photographer, berkaca jua mata netizen yang membaca kisah dan melihat gambar photoshoot keluarga ini. Arwwah si ibu tel4h mengamanahkan kepada photographer untuk membuat photoshoot anak bongsunya sebelum pergi buat selama- lamanya.

Menurut Zara Haleena, di4 cuba menahan kesedihan dan air mata dari menitis ketika itu, namun apakan daya rasa sebak d4n sedih yang tidak mampu dibendung, mengalir jua air matanya. Lebih-lebih lagi ketika menyiapkan anak bongsu arww4h.

“Mommy ada kat syurga”

HAMPIR enam bulan arwwah Ad’lean Nael’da meningg4l dunia. Akhirnya, kami tunaikan amanah arwwah Elin untuk buat photoshoot anak bongsunya, Eva Miranda. Perasaan hiba bila anak sekecil ini tahu mommy dia menanti dia, ab4ng dan adik dia di syurga.

Pada 19 April, kami d4tang ke rumah arwwah di Ipoh. Seperti biasa anak-anak arwwah dengan gembira menyambut kami depan pintu untuk photoshoot. Siap pegang tangan ajak masuk. Tolong angkat barang.  Aku tak tahu nak start macam mana. Sebut Assalamualaikum pun dah kedengaran sebaknya di situ. Dalam hati berkali-kali aku sebut Ya Allah, aku kena kuat sebab ini amanah. Masa itu bayang suami arwwah tak kelihatan lagi. Yang menyambut kami masa itu anak -anak arwwah dengan baju princess masing-masing berwarna pink. Masing-masing dah excited.

“BABY EVA MIRANDA”

Kalau dulu setiap kali dat4ng untuk shoot, muka arwwah yang pertama ak4n menyambut kami di depan pintu sambil tersenyum. Tapi hari ini kami datang, rasa kosong sangat. Kosong sangat- sangat. Selalu kami sampai rumah clients mesti nak tengok baby dulu. Di rumah arwwah, kami setup terus setup props dulu. Pura-pura macam sibuk sangat. Padahal, air m4ta ini aku tahan dari j4tuh mengalir.

“Elin, Kak Zara tak kuat lagi nak tengok baby Ava..”

“Kak Zara takut Kak Zara nangis ingat awak Elin…”

Intan, salah seorang ahli keluarga datang menyapa kami.

“Kak Zara nak tengok baby Eva.”

Aku selalunya memang tak sabar nak tengok baby. Tapi kali ini aku seperti mengelak. Bukan sebab tak suka. Tapi aku takut aku mengalirkan air mata. Setelah siap setup semua props, tibalah masanya aku kena siapkan baby Eva.

Akhirnya mengalir juga air mata ini. Aku cepat-cepat mengesat air mata ini supaya Intan tak tengok. Dada berdegup kencang sangat sepanjang aku siapkan baby Eva Miranda. Beberapa minit kemudian baru kelihatan suami arwwah turun dari tangga. Kelihatan wajah suami tenang sambil tersenyum. Dalam hati dia tak siapa yang tahu.

Masih kami ingat kata-kata terakhir arwwah padaku.

“Akak tau tak kenapa Elin ambil akak dan Camora Arts compare dengan photographer lain?”

“Selain props, pic cantik semua, pic lawa, album kualiti, layan baik, memang Camora Arts the best!”

“Tapi paling utama issasss, akak dan team Camora Arts tak sombong. Walaupun dah level-level King, shoot artis-artis, VVIP, orang kaya r4ya dan gol elit akak tetap layan rakyat marhaen macam saya ini elok. Tak pernah double standard. Itu yang buat & fam pilih Akak dan Camora Arts”

“Elin harap akak akan kekalkan kehumblean akak dan team. In Sha Allah akak akan jadi king dalam industri Maternity and Newborn photography ini”

“Dalam sakiit2 pun masih ingat yang lain”

“Nanti masa akak datang shoot baby Elin nanti, Elin belanja Akak makan sedap-sedap sikit. Apa yang akak dan Camora Arts buat lebih daripada itu. Takat bayaran pakej itu memang lebih dari berbaloi. Tak pernah lagi Elin rasa akak layan clients double standard. Sakit-sakit pun kami tip top.”– Arwwah Elin

Melihat ramai sangat yang membantu menjaga anak-anak arwwah, aku tahu arwwah meninggalkan kenangan manis dalam setiap orang yang mengenali dirinya. Sampai satu tahap, aku merasakan arwwah benar-benar bidadari syurga.

   

Semasa baby Eva tengah menyusu, sempatlah kami bertanya pada Intan, macam mana saat terakhir arwwah. Kata Intan, bila dia ingat balik, memang arwwah Elin macam tahu saja dia nak pergi. Intan bagitau.. kalau Intan berborak malam-malam dengan arwwah, arwwah selalu ingatkan orang keliling dia.

“Kalau akak tak ada, tolong jagakan anak-anak akak ye…” 

Even masa arwwah start sakiit, walaupun kebanyakkan masa arwawh kat bilik. Intan bagitau dalam keadaan sakiit arwawh gagah buat persiapan barang-barang Baby Ava selepas lahir nanti. Arwwah macam dah tahu dia nak pergi dah…Bila Baby Ava lahir, tak ada apa yang perlu dibeli. Semua dah tersedia.

Alhamdulillah, Shoot berjalan dengan lancar walaupun pada ketika itu kami photoshoot dibuat ketika baby Ava Miranda berusia 5 bulan. Terima kasih untuk assistantku Zamzarina Abdullah kerana berjaya laksanakan amanah ini. Untuk pengetahuan semua, kami juga merupakan photographer untuk anak arwwah Elin yang ketiga selain dari maternity photoshoot.

We re-create the family portrait photos they’d once taken but this time, with her beloved daughter, whom her wife never got to meet.

Al-Fatihah..

Sumber : Zara Haleena – Owner & Principal – Camora Arts

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih .Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  untuk dapatkan lebih banyak cerita menarik dari kami.

Kredit:OtakBulu




Lagi Menarik Di ViralSini :

0 comments:

Post a Comment

Scroll to top