Kisah sedih keluarga ini tanda kejaamnya institusi masyarakat sekarang

Zaman sekarang ni memang segalanya memerlukan duit. Dari saat kita dilahirkan sehinggalah kita pergi meninggalkan dunia ini. Begitulah dengan kisah sebuah pasangan suami isteri ni.

Masalah kesempitan hidup telah menyebabkan seorang pembantu warung hampir gagal untuk menyempurnakan pengbumian bayi lelakinya yang meningal dunia selepas dilahirkan tidak cukup bulan di sebuah hospital semalam.

Isteri kepada lelaki berkenaan dipercayai telah terjatuh di tandas dan menyebabkan bayi yang dikandungnya, berusia lima bulan itu gugur.

Kisah menyayat hati itu telah dikongsikan oleh seorang aktivis yang bergerak di bawah gerakan Amal Team, iaitu Mohd Zulhairi Zainol yang berusia 34 tahun, ataupun lebih dikenali dengan panggilan Hery menerusi akaun Facebook beliau, Mohd Zulhairi Zainol.

Mohd Zulhairi ketika dihubungi telah berkata bahawa dia menerima panggilan daripada wakil sebuah hospital hari ini yang menyatakan terdapat sepasang suami isteri yang menghadapi masalah tidak cukup wang untuk mngebumikan jenazh anak lelakinya.

“Saya bertemu dengan bapanya yang memberitahu bahawa dia telah mencuba untuk mengebumikan jnazah bayi lelakinya di tempat asalnya namun pihak pengurusan meminta bayaran sebanyak  RM300 sedangkan dia pada masa itu hanya mempunyai RM150 sahaja.

Kejaam betul kan sampai berkira camtu sekali. Admin tengok ada jugak yang komen ada sesetengah pihak pengurusan yang kenakan bayaran sehingga RM800 untuk uruskan jenzah.

“Dia kemudian telah membawa jenazh bayinya kembali ke hospital bagi mendapatkan bantuan. Mujur ada wakil daripada hospital yang menghubungi saya dan memberitahu masalah dihadapi keluarga berkenaan.”

Mohd Zulhairi berkata, dia kemudiannya mengambil jen4zah bayi itu sebelum memandikan, menkafankan dan mengbumikannya di sebuah tanah perkuburan.

“Saya tidak meminta sebarang bayaran daripada ibu bapanya tersebut kerana memahami keadaan mereka yang mungkin memerlukan wang berkenaan. Lagi pun saya hanya keluarkan RM60 sahaja bagi bayaran tanah pekuburan.

“Kain kafan yang digunakan adalah hasil sumbangan orang ramai sudah kami sediakan sebelum ini,” katanya.

Katanya juga hatinya tersentuh melihat keadaan pasangan suami isteri berkenaan yang tidak mampu untuk megebumikan jenazh anak mereka dan sudah menjadi kewajipan bagi umat Isslam untuk membantu.

“Ia satu fardu kifayah yang harus diselesaikan dengan kadar segera dan tak boleh dilengahkan,” katanya.

Kepada mereka yang ingin membantu operasi gerakan Amal Team boleh melayari laman akaun FB, Mohd Zulhairi Zainol.

Beliau telah lama bergerak sebagai aktivis yang menyediakan perkhidmatan sebegini. Untuk apa beliau berbuat sedemikian? Ini jawapan beliau.

Inspirasi Sinar – Perkhidmatan Van Jenazah Secara Percuma

"Kalau kita nak membuat kebajikan atau pun benda – benda baik, kita tak perlu nak tunggu orang, tak perlu nak tunggu ada team, tak perlu nak masuk NGO." Bila kita ada niat, ada usaha InshaAllah semuanya dipermudahkan.Kisah seorang lelaki yang berjiwa besar, memberi tanpa mengharapkan balasan. Semoga cerita ini menjadi inspirasi kepada kita semua. #SinarKongsi #InspirasiSinar

Posted by SINAR on Monday, March 20, 2017

Mulia sungguh kan perbuatan insan ini? Apa lagi? Jom la join. Nak buat baik tak perlu lengah lengah. Kasi jalan je.

Tiba tiba admin teringat pula manusia manusia bongkak yang pernah kata jangan peduli hal orang lain. Nanti kuubur asing asing. Haaa nanti tanam la kau sniri sniri.

The post Kisah sedih keluarga ini tanda kejaamnya institusi masyarakat sekarang appeared first on Lubok Viral.




Lagi Menarik Di ViralSini :

0 comments:

Post a Comment

Scroll to top