Cara Buat ‘Sup Antibiotik’ Untuk Anak Demam Kembali Bertenaga

 

Ibu mana lah yang tak susah hati bila tengok anak lemah lesu bila demam. Tambah pula kalau anak tak lalu makan. Lagilah risau.

Selain ubat, sup antibiotik ini mungkin cara untuk merawat anak yang demam dan juga mengembalikan tenaganya.

Cara membuat sup antibiotik ini dikongsi oleh Julia Daud.

Sejak beberapa hari ini, Wiyyah agak kurang sihat sebab demam dan batuk.Apabila anak kecik tidak sihat, mulalah mereka meragam dan tidak mempunyai selera makan.

Hati mak mana lah yang tidak risau bila anak sakit. Badan Wiyyah pun kelihatan letih,mukanya pun nampak lesu tidak bermaya. Doktor bekalkan ubat demam dan cair kahak untuk dia.

Kalau ibu-ibu rajin search di Google, tentu pernah terbaca tentang “sup antibiotik” kan?Menu sup begini memang sesuai untuk anak yang demam bagi mengembalikan tenaga dan merawat penyakit dengan izinNya.

Bahan-bahan sup antibiotik

5 biji buah pelaga
5 -7 biji bunga cengkih
5 ulas bawang putih | dicincang halus
1 ulas bawang merah | dicincang halus
3 biji lada hitam | dihancurkan
1 batang lobak merah | dipotong dadu
3 batang celery / ikan bilis
ayam / ikan /daging (sumber protien)
sedikit daun sup atau daun bawang
3 cawan air

Cara membuat

1. Sediakan bahan seperti di gambar bersama 3 cawan air. Sukatan sayuran dan protein boleh ditambah mengikut cita rasa.

2. Masukkan semua bahan ke dalam air yang telah direneh. Tunggu hingga mendidih.

Ibu- ibu boleh juga gunakan kaedah menumis, Tumiskan rempah ratus dan bawang dengan menggunakan unsalted butter atau minyak masak. Menumis guna Pure Olive Oil pon boleh.

3. Apabila lobak merah dan ayam dah empuk. Taburkan daun sup atau pon daun bawang.

4. Hidangkan bersama karbohidrat samaada, bubur nasi, mee hoon,noodle pelbagai perisa ataupon pasta. Boleh taburkan mix herbs semasa menghidang.

Siap, boleh dihidang pada anak. Selamat mencuba!

Sumber: Julia Daud

 

 

The post Cara Buat ‘Sup Antibiotik’ Untuk Anak Demam Kembali Bertenaga appeared first on Vanilla Kismis.




Lagi Menarik Di ViralSini :

0 comments:

Post a Comment

Scroll to top