Gara Gara Pertandingan Tidur Dalam Kuubur, Wanita Ini Tertekan Dihujani Ribuan Mesej Dan Panggilan Telefon

SIAPA dalam kalangan kita yang tidak mempunyai akaun media sosial? Rasanya, boleh dikatakan hampir setiap rakyat negara ini yang boleh membaca dan yang memiliki telefon pintar akan mempunyai akaun media sosial. Sama ada whatsapp, skype, facebook, blog, instagram, youtube, twitter dan sebagainya, ia sudah sudah menjadi satu cara untuk kita berkomunikasi dan berkongsi maklumat.

Lagi pula, sifat media s0sial itu sendiri yang mudah digunakan dan mudah untuk kita berkongsi maklumat menjadikan kita mudah teruja untuk berkongsi sesuatu maklumat. Kerana teruja kita langsung tidak memeriksa terlebih dahulu sama ada maklumat itu benar atau salah. Terus sahaja dipanjangkan kepada rakan-rakan yang lain.

Kadang-kadang tanpa disedari perbuatan kita itu boleh menjatuhkan maruah orang lain dan juga diri sendiri. Lebih teruk lagi jika apa yang divira|kan itu menyalahi undang-undang. Sabab itu kita kena berhati-hati kerana di sebalik keterujaan untuk berkongsi benda vira| ini ada kemungkinan kita melanggar undang-undang dan bakal berhadapan dengan tindakan.

Baru-baru ini viral di group whatsapp berkenaan Pertandingan Tidur Dalam Kuubur yang menawarkan hadiah yang cukup lumayan. Tertarik dengan hadiah yang ditawarkan, ramai penerima mesej berantai ini menghubungi no telefon yang dipaparkan.

Kerana tertekan menerima ratusan mesej yang bertanyakan tentang pertandingan yang dianjurkan, pemilik akaun fb Julie Christine Martin benar-benar meradang akibat no telefonnya yang disa|ahgunakan oleh pihak tertentu dan diletakkan ke dalam mesej tersebut.

Posted by Hayalee Ana on Tuesday, 5 March 2019

Geram kerana dipersenda, beliau telah menaik muat satu posting di akaun fbnya yang menjelaskan keadaan sebenar dan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan kepada pihak yang menyalahgunakan no telefon beliau.

Namun menerusi maklumat baru yang diperolehi daripada laman sosial, rakan beliau telah telah menjelaskan kepada umum bahawa pertandingan tersebut sememangnya bertujuan untuk mengenakan rakannya.

Tapi apa yang admin fikirkan, mungkin ini berpunca daripada rakan-rakannya juga yang berniat untuk mengenakannya, namun tidak menjangka ia menjadi vira| sehingga diluar kawalan dan mengganggu pemilik no telefon sebenar.

Peruntukan uundang-undaang boleh dikenakan kepada mereka yang sengaja menimbulkan kekacaauan begini kerana maklumat yang ternyata berunsur fit nah, pa|su atau reekaan boleh mengundang masalah peruundangan yang sangat besar. Begitu juga maklumat yang boleh menimbulkan fit nah atau yang boleh mewujudkan kacaubi|au atau huruhara dalam masyarakat.

Oleh yang demikian, keghairahan untuk menu|arkan apa yang kita lakukan boleh mengundang padah. Setiap orang perlu tahu dan sedar bahawa dia bertanggungjawab ke atas setiap perbuatan dan perkataannya, walau dalam bentuk apa sekalipun perbuatan dan perkataan itu disalurkan.

Perkara yang divira|kan merupakan bukti perbuatan dan perkataan yang ditulis dengan pantas diakses oleh sesiapa sahaja di seluruh dunia. Ini tidak seberapa jika dibandingkan dengan privasi seseorang yang telah dicero0boh, dimanipu|asi dan dipergunakan sewenang-wenangnya tanpa had.

Jadi, jika nak kenakan kawan-kawan, sila fikir dahulu ya

The post Gara Gara Pertandingan Tidur Dalam Kuubur, Wanita Ini Tertekan Dihujani Ribuan Mesej Dan Panggilan Telefon appeared first on Lubok Viral.
Post a Comment

0 Comments