COO Felcra teng king pekerja dan ini alasannya

Malaysia merupakan negara kedua pengeluar sawit terbesar di dunia selepas negara kaki claim, Poland Asia yang mengeluarkan kira-kira lebih separuh daripada puluhan juta tan hasil sawit dunia setahun.

Kelapa sawit yang ditanam untuk tujuan pertanian sebenarnya berasal dari Afrika Barat dan Amerika Tengah serta Amerika Selatan.

Dibawa masuk ke Malaysia pada sekitar 1800an, kini kelapa sawit merupakan tanaman pertanian terbesar di Malaysia di mana ia paling banyak ditanam di negeri Sabah.

Selain daripada dihasilkan sebagai minyak masak, sawit juga mempunyai pelbagai kegunaan lain. Kalau nak list down memang sangat banyak. Senang kata dari korang bangun tido sampai la tido semula, banyak barang kegunaan seharian yang dihasilkan daripada sawit seperti sabun, ubat gigi dan stearic acid untuk tayar kenderaan.

Selain Lembbaga Kemajuan Tanah Persekutuan FELDA, Lemmbaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan FELCRA juga merupakan di antara badan keraajaan yang bertanggungjawab dalam kegiatan penanaman, penuaian dan penjualan hasil sawit negara.

Walaupun kelihatan mudah, kelapa sawit sebenarnya sama seperti tanaman lain yang memerlukan penjagaan rapi serta modal yang besar.

Tak hairan la, kalau ramai mandur ladang kelapa sawit ni begitu cerewet dengan pekerjanya. Itu baru mandur.

Kali ni admin nak cerita pasal sorang COO FELCRA ni yang mengammuk serta menenking pekerjanya. Teruk jugak la dorang kena bancuh. Korang tengok sendiri la rakaman kat bawah ni.

Dahsyat jugak kan dia mengamouk. Nasib baik tak dilibasnya dahan kelapa sawit tu.

Maraah betul COO tu sampai boleh turun ke ladang macam tu sekali.

Yang admin pelik, tindakan beliau tu bukannya dikecaam oleh warganet tetapi mendapat pujian ramai. Pelik kan? Kena marah pun orang sokong lagi. Korang baca la komen-komen kat bawah ni.

Ntah la. Admin pun tak pandai sangat bab-bab sawit menyawit ni. Buat ayat sweet tu boleh la sikit-sikit.

Namun begitu ada juga yang back up pekerja dengan mengatakan jika buat seperti arahan COO tu takkan mematuhi syarat yang dah ditetapkan oleh RSPO.

RSPO  ni adalah singkatan kepada Roundtable of Sustainable Palm Oil yang mana menetapkan  standard dunia untuk pengeluaran hasil sawit.

So, perlu patuh ke tak perlu ni? Anak Felda tolong komen sikit.

 

The post COO Felcra teng king pekerja dan ini alasannya appeared first on Lubok Viral.




Lagi Menarik Di ViralSini :

0 comments:

Post a Comment

Scroll to top