5 Cara Teguran Yang Tak Akan Mengguris Hati

 

Bila pasangan, ahli keluarga, rakan, sudara yang buat salah ada yang sanggup tengok atau memendam rasa daripada menegur.

Sebabnya takut kalau ditegur nanti sentap atau orang yang ditegur sakit hati. Susah juga kan. Bagi korang yang dalam dilema ini mungkin boleh praktikkan cara yang dikongsi oleh Dato’ Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah.

Dalam satu sesi ceramahnya beliau menurunkan tip atau cara paling mudah untuk memberi teguran tanpa menyakiti orang tu.

1. Niat

Apa yang penting niat. Sebelum menegur betulkan semula niat dan fikir balik apa tujuan kita untuk menegur. Kalau sekadar tegur untuk menyakiti bukan setakat tak boleh betulkan keadaan malah memburukkan lagi.

2. Lafaz Doa Sebelum Menegur

Ini adalah doa yang dibaca oleh Nabi Musa untuk melembutkan Firaun.

“Ya Tuhanku, lapangkanlah dadaku, dan mudahkanlah untukku urusanku, dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku, agar mereka mengerti perkataanku”. (surah Taha:25-28)

3. Selitkan puji-pujian

Walau berhemah macam mana pun cara kita menegur, pasti sedikit sebanyak akan buat orang tu berkecil hati. Jadi selitkan lah sedikit dengan pujian supaya sejuk semula hati orang tu.

4. Straight to the point

Kalau nak tegur straight to the point je. Tak perlu nak kaitkan dengan hal lain atau berdolak dalik. Dan elakkan mengungkit hal yang tak sepatutnya.

5. Kawal emosi dan tone suara

Tak ada siapa yang suka ditegur dengan nada yang tinggi terutama sekali perempuan. Mereka lebih beremosi dan peluang untuk mereka terima apa yang ditegur rendah. Dan tak semua orang ada kesabaran yang tinggi.

 

The post 5 Cara Teguran Yang Tak Akan Mengguris Hati appeared first on Vanilla Kismis.




Lagi Menarik Di ViralSini :

0 comments:

Post a Comment

Scroll to top