Pemandu Ini Sangka Pakcik Tua Ini Mengemis Di Malam Hari,Ketika Didekati dia Terduduk bila tahu yang Sebenar

Pemandu Teksi Ini Sangka Pak cik Tua Ini sedang Mengemis Malam Malam.. Ketika Di Dekati Dan Bercerita dan sembang dengan pak cik tua tu, dia Terduduk Tak Terkata! KESIAN..

Seorang lelaki berkumis jumpa seorang pak cik duduk di tepi jalan Danau Tempe, Bogor Baru, Kota Bogor sambil memangku seorang anak kecil yang tertidur pulas. Oleh sebab dia jumpa anak kecil tu dan rasa ingin tahu, dia pun turun dari kereta dan pergi bersembang dengan pak cik tua tu tengok apa yang sedang berlaku ke atas pak cik tersebut. Bila dia tahu apa yang telah berlaku, lelaki tu terduduk tak terkata..

 

 

 

 

 

 

Sungguh Prihatin Pemandu ini pada pakcik ini

Kita sebagai manusia haruslah tolong menolong dan sentiasa memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan bantuan. Kalau kita lihat ada orang kat jalan raya, contoh nya seperti nenek atau orang tua yang nak melintas jalan raya yang ada banyak kereta, tapi orang tua tidak dapat jalan dengan laju sebab tulang mereka yang lemah, kalau jumpa kejadian seperti ini, apa yang akan anda lakukan? Kita seharusnya pergi tolong orang tua tersebut sebab ada banyak kereta kat jalan raya, susah untuk orang tua untuk melintas jalan raya.

Jom sama-sama kita lihat video ni, tengok apa yang dialami pak cik tua tu sampai lelaki tersebut terduduk tak terkata!

Sila tonton video:

Sedekah membuka pintu rezeki

Segala macam bentuk ibadah tentunya akan berbuah pahala bagi siapa saja yang menjalankannya. Di antara sekian banyak bentuk ibadah, sedekah merupakan salah satu bentuk amalan yang selain mendatangkan pahala juga sangat membantu bagi sesama manusia.

Dalam bersedekah, tidak ada batasan kepada siapa sedekah diberikan, dalam bentuk apa sedekah diberikan, maupun besaran sedekah itu diberikan. Tapi tahukah kamu kalau ada beberapa hal yang lebih utama jika dilakukan dalam bersedekah? Berikut adalah sedekah yang paling utama yang dirangkum Liputan6.com.

1. Sedekah Jariyah

Sedekah jariyah adalah sedekah yang diniatkan untuk kebaikan. Nantinya kebaikan itu masih terus dirasakan hingga orang yang sedekah tersebut meninggal dunia. Misalnya sedekah dalam pembangunan masjid, saluran air, dan sebagainya.

Seperti yang tertulis dalam Hadist Riwayat Muslim, “Rasulullah bersabda, Jika seorang anak Adam meninggal, maka terputuslah seluruh amalnya kecuali tiga hal, sedekah jariyah, ilmu yang manfaat, dan anak (sholeh) yang mendoakan orangtuanya.”

2. Sedekah yang Sembunyi-sembunyi

Kita dianjurkan untuk tidak pamer (riya) dengan semua bentuk ibadah yang kita lakukan, terutama sedekah.

Dalam Surat Al-Baqarah Ayat 262 Allah berfirman, “Orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah, kemudia mereka tidak mengiringi apa yang dinafkahkannya itu dengan menyebut pemberiannya dan dengan tidak menyakiti perasaan (si penerima), mereka memperoleh pahala di sisi Allah.”

Selain itu, Allah juga menegaskan firman-Nya dalam Al-Baqarah Ayat 264 bagi orang yang memamerkan amalan sedekahnya. Allah berfirman, ” Hai orang-orang beriman, janganlah kamu menghilangkan (pahala) sedekahmu dengan menyebut-nyebutnya dan menyakiti perasaan (si penerima).”

3. Sedekah Kepada Kerabat

Sebagai manusia, sepatutnya kita tidak memilih-milih kepada siapa kita bersedekah. Namun, ada baiknya kita mengedepankan orang terdekat yang terkena musibah untuk kita bantu.

Seperti yang tertulis dalam Hadist Riwayat Tirmidzi, Rasulullah bersabda, “Bersedekah kepada orang miskin adalah satu sedekah dan kepada kerabat ada dua (kebaikan), sedekah, dan silaturrahim.

Semoga kisah ini menjadi pengajaran buat kita.Semoga bermanfaat.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Newsviral

Sumber: abadkini.site via TV ceramah

 
Post a Comment

0 Comments