Memang Rare, Pengantin Melayu Ini Jadi Tular Kerana Majlis Perkahwinan Mereka Siap Ada Tarian Singa

Kebanyakan dari rakyat Malaysia yang berbilang kaum pastinya telah pergi ke majlis perkahwinan orang Melayu dan pastinya mengetahui tradisi yang biasa yang berlaku dalam majlis itu. Tetapi di Kuching ini benar-benar istimewa!

Ini kerana majlis tersebut telah mengejutkan hadirin apabila diiringi dengan persembahan tarian singa dalam majlis tradisional Melayu dan video tersebut telah tular di media sosial.

Dalam video itu, majlis tersebut telah menampilkan persembahan tarian singa lengkap dengan mercun, di mana sepasang singa menyambut pengantin perempuan, Nursafarida Razali, ketika tiba di rumah keluarganya.

Pengantin lelaki, Muhammad Afif Ahmad Bihar, membantunya keluar dari kereta itu dan memimpin tangan isterinya melihat persembahan dram dan simbal yang bertenaga sambil bunyi mercun dipasang bagi meraikan pasangan itu. Para hadirin begitu teruja apabila mengambil video dan gambar.

Kostum dengan warna berani merah dan kuning, tarian singa dibuat sebagai menghormati pengantin baru. Persembahan mereka dengan bunyi dan pergerakan yang mengasyikkan sambil mengiringi pasangan itu ke perkarangan rumah.

Nursafarida, yang mempunyai nenek berbangsa Cina, berkata bahawa dia selalu mahukan persembahan tarian singa di perkahwinannya sejak dia masih remaja.

” Saya beritahu ibu yang saya mahu tarian singa sewaktu perkahwinan saya untuk meraikan warisan Cina saya. Rasanya mimpi menjadi kenyataan untuk melihat persembahan tarian singa” katanya kepada The Star.

Pengantin perempuan yang gembira itu menambah keluarga suaminya tidak keberatan dengan tarian singa, kerana mengenali susur galur keturunan Cinanya. Dia mendedahkan bahawa keluarganya masih menyimpan adat budaya Cina tertentu. ” Setiap tahun kami mengadakan majlis makan malam pada malam Tahun Baru Cina,” katanya.

Tarian singa secara tradisinya dilakukan dalam budaya Cina untuk mengalu-alukan permulaan yang mengagumkan kepada sebarang peristiwa penting seperti Tahun Baru Cina, pembukaan kedai dan beberapa acara serupa yang lain.

Apabila dilakukan pada majlis perkahwinan, mereka mewakili berkat kepada pasangan pengantin untuk perkahwinan yang bahagia, yang mempersembahkan hadiah simbolik seperti jeruk dan buluh untuk mewakili kemakmuran dan kesuburan.

Pada akhir tarian, singa mempersembahkan skrol dengan mesej menyambut perkara seperti , tuah dan kesihatan yang baik. Adalah baik untuk melihat keharmonian pelbagai budaya di sini!

Anda boleh menonton video penuh di bawah:

Kami ingin mengalu-alukan pasangan Gong Xi Fa Cai yang cantik dan perkahwinan yang penuh kasih sayang. Untuk seluruh pembaca kami, apakah perkahwinan yang paling menarik yang anda lihat?

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Newsviral

Kredit: worldofbuzz
Post a Comment

0 Comments